Υπάλληλος security σε κατάστημα της Νότιας Καλιφόρνια κατηγορείται για ανθρωποκτονία, αφού φέρεται να ενεπλάκη σε καβγά με πελάτη που δεν φορούσε μάσκα.

Ο Ουμέϊρ Κόρνις Χόκινγκς πυροβόλησε τον 50χρονο Τζέρι Λιούς στις 5 Ιουλίου, σύμφωνα με την εισαγγελία της κομητείας του Λος Άντζελες.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες άρχισαν να λογομαχούν όταν ο Λιούις μπήκε στο κατάστημα χωρίς να φορά μάσκα προστασίας. Ο Λιούις αποχώρησε από το κατάστημα, επέστρεψε όμως λίγο αργότερα και τότε ο Χόκινς τον σκότωσε πυροβολώντας τον ενώ εκείνος έφευγε και πάλι, σύμφωνα πάντα με τους εισαγγελείς.

Πολιτικό ζήτημα η χρήση μάσκας

Τον περασμένο μήνα, η πολιτεία της Καλιφόρνια κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους για να αποτρέψει την εξάπλωση του κοροναϊού. Από άκρη σε άκρη των ΗΠΑ, οι μάσκες έχουν γίνει αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων, με μέρος του πληθυσμού να αρνείται να τις φορέσει θεωρώντας τες καταπάτηση της ατομικής ελευθερίας, και άλλους να απευθύνουν έκκληση για τη χρήση τους, θεωρώντας ότι μπορούν να σώσουν ζωές.

Τη στιγμή που η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας, οι υπάλληλοι καταστημάτων επιβαρύνονται με το δύσκολο έργο της επιβολής αυτών των κανόνων. Συχνά, η ανταπόκριση του κοινού δεν είναι καθόλου θετική.

Τον Μάιο, ένας υπάλληλος security στο Μίσιγκαν έχασε τη ζωή του από σφαίρες καταναλωτή που αρνήθηκε να φορέσει τη μάσκα του. Άλλος υπάλληλος, αυτή τη φορά στην Καλιφόρνια, κατέληξε με σπασμένο χέρι μετά από καβγά με πελάτη για το ίδιο ζήτημα.

Ο Χόκινς αντιμετωπίζει κατηγορίες δολοφονίας και παράνομης οπλοκατοχής. Η σύζυγός του, Σαμπρίνα Κάρτερ, αντιμετωπίζει επίσης την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής. Το ζευγάρι δεν είχε δικαίωμα να φέρει όπλο εξαιτίας της καταδίκης τους, το 2013, για άσκηση βίας ικανής να καταλήξει σε βαριές σωματικές βλάβες. Οι συνήγοροι του ζευγαριού αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση στο CNN.

Και οι δύο δήλωσαν αθώοι την Τετάρτη. Ο Χόκινς κρατείται, ενώ για την απελευθέρωσή του έχει οριστεί εγγύηση 1 εκατ. δολαρίων και κινδυνεύει ακόμη και με 50 χρόνια κάθειρξης σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης. Η εγγύηση της Κάρτερ έχει οριστεί στα $35.000 και ενδέχεται να καταλήξει με ποινή τριών ετών.

Πηγή: www.cnn.com