Η ειδική αναφορά που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Γιώργο Γεραπετρίτη και συγκεκριμένα σε παλιότερο άρθρο που επιμελήθηκε σύμφωνα με το οποίο αναφέρεται ότι «το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα» προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας.

Ο κ. Γεραπετρίτης πήρε το λόγο επί προσωπικού και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για έλλειψη πολιτικής ευθύτητας και ευθικρισίας υποστηρίζοντας ότι του απέδωσε κείμενα που δεν έχει γράψει ο ίδιος.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι ήταν επιμελητής έκδοσης και όχι συγγραφέας και ανέφερε: «Θεωρείτε ότι ο επιμελητής συμφωνεί με ότι γράφεται από άλλους ακαδημαϊκούς. Τι ζητάτε; Λογοκρισία;»

Αναφερόμενος στο επίμαχο απόσπασμα τόνισε ότι συγγραφέας του άρθρου είναι η «Άννα Τσιφτσόγλου».

Μάλιστα επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ότι με την ομιλία του απέρριψε ένα κομμάτι της ιστορίας της Αριστεράς και αποκήρυξε τους Α. Μανιτάκη και Ν. Αλιβιζάτο αλλά δεν αποκηρύσσει στελέχη του όπως ο Νίκος Παππάς που έστησαν το «μαγαζί».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξαναπήρε το λόγο και τόνισε:«Σας ρώτησα αν συμφωνείτε με την άποψη της συγγραφέως για το δικαίωμα της συνάθροισης. Θα μπορούσατε να απαντήσετε με ένα ναι ή με ένα όχι. Επιχειρήσατε να νομιμοποιήσετε τη συγγραφέα αλλά δεν επιχειρήσατε να απαντήσετε αν διαφωνείτε με την άποψη του έργου που επιμεληθήκατε».

Από εκεί και πέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με τη σειρά του στον κ. Γεραπετρίτη για τις αναφορές του στην αποκήρυξη της Αριστεράς λέγοντας πως «δεν θα γίνετε εσείς τιμητής της Αριστεράς, εσείς που βρίσκεστε στα έδρανα μιας παράταξης που νομοθετεί τη θεσμική εκτροπή στο δικαίωμα της συνάθροισης».