Τις μάσκες που προστατεύουν περισσότερο και λιγότερο όσον αφορά τον κοροναϊό παρουσίασε νέα μελέτη, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως μία μάσκα που θα φτιάξεις στο σπίτι σου ίσως είναι τελικά και η καλύτερη επιλογή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν μετά από τεστ σε κούκλες, ποιες ήταν οι καλύτερες – και οι χειρότερες – μάσκες προσώπου που προστατεύουν καλύτερα από τον ιό.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι οι λιγότερο αποτελεσματικές μάσκες ήταν αυτές που δένονται χαλαρά γύρω από το πρόσωπο και οι μάσκες τύπου μπαντάνα.

Με τις μάσκες από διπλό ύφασμα που φτιάχνει κανείς και σπίτι του τα σταγονίδια ταξιδεύουν έως 0,3 μέτρα.

Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physics of Fluids, ο βήχας μπορεί δυνητικά να ταξιδέψει έως και 12 πόδια, περίπου δηλαδή 3,6 μέτρα, σε περίπτωση που κάποιος δεν φορά μάσκα.

Αυτό εξηγεί την επιμονή των κυβερνήσεων να κάνουν συστάσεις ή να επιβάλουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις την χρήση μάσκας στους πολίτες.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Δρ Stella Batalama, στο Florida Atlantic University (FAU) στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Οι μελέτες έχουν δείξει πώς οι μάσκες είναι σε θέση να περιορίσουν σημαντικά την ταχύτητα και το εύρος των σταγονιδίων μέσω των οποίων εξαπλώνεται ο ιός», τόνισε και πρόσθεσε:

«Ανακαλύψαμε πως βήχας μπορεί να ταξιδέψει αισθητά μακρύτερα από όσο πιστεύαμε μέχρι πρότινος».

Με τη ραμμένη βαμβακερού μάσκα, (σαν μπαντάνα) τα σταγονίδια ταξίδεψαν 0,6 μέτρα.

Ο επικεφαλής της μελέτης εξήγησε επίσης πως τέσταραν μια σειρά από μάσκες που είναι άμεσα διαθέσιμες στο ευρύ κοινό.

Ποιες μάσκες προστατεύουν και ποιες όχι από τον κοροναϊό

Μεταξύ των μασκών που δοκίμασαν περιλαμβάνονται: ένα μονό κάλυμμα (τύπου μπαντάνα), μια σπιτική ραμμένη μάσκα με δύο στρώσεις βαμβακερού υφασμάτινου υφάσματος και μια μη αποστειρωμένη μάσκα σε σχήμα κώνου που διατίθεται στα περισσότερα φαρμακεία.

Με τη μάσκα σε σχήμα κώνου, τα σταγονίδια ταξίδεψαν περίπου 0,2 μέτρα

Τοποθετώντας αυτές τις μάσκες στην κούκλα, μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν τα «μονοπάτια» των σταγονιδίων και να δείξουν την διαφορετική τους πορεία ανάλογα με τον τύπο της μάσκας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μάσκες που είναι χαλαρά στερεωμένες στο πρόσωπο και αυτές τύπου μπαντάνα δεν παρέχουν τόσο προστασία όσο τα άλλα δύο είδη μάσκας.