Θέση πήρε η Τουρκία σχετικά με την πρόταση του Ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, για διαμεσολάβηση μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με ανακοίνωσή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Άκσοϊ ουσιαστικά την απορρίπτει.

Η ανακοίνωση:

«Απέχει από σοβαρότητα η πρόταση της Ε.Ε. η οποία σε καμία της ανακοίνωση δεν κάνει αναφορά στα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους της νήσου και αγνοεί τους Τουρκοκυπρίους.

Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, μέχρι την επίλυση του Κυπριακού οι ομόλογοι των Ελληνοκυπρίων είναι οι Τουρκοκύπριοι.

Στα πλαίσια αυτά, εμείς δεν είμαστε οι ομόλογοι τους υπουργού Εξωτερικών Ελληνοκυπριακής Διοίκησης ( σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) αλλά ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και υπουργός Εξωτερικών Κουντρέτ Οζέρσαϊ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωση, πάντως, ο Ακσόι επισημαίνει ότι θα βάλει στο τραπέζι της συζήτησης το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας δυτικά της Κύπρο μόνο στην περίπτωση που θα έχει λυθεί το Κυπριακό.

«Ο καθορισμός των περιοχών θαλάσσιας ευθύνης δυτικά της Κύπρου θα μπορεί να γίνει μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Δεν μπορεί καν να συζητηθεί να καθίσουμε στο τραπέζι με την ελληνοκυπριακή διοίκηση που σφαιτερίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και δεν τους εκπροσωπεί».