Με επιστολή της προς τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του «ΣΥΡΙΖΑ» Πάνο Σκουρλέτη αντέδρασε η ΕΣΗΕΑ ως προς το βίντεο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα ποσά που δόθηκαν σε ΜΜΕ για τη καμπάνια «Μένουμε Σπίτι».

Η ΕΣΗΕΑ αναφέρει πως το βίντεο αποτελεί «απαράδεκτο διασυρμό συλλήβδην του δημοσιογραφικού κόσμου», «στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης και της αντιπολιτευτικής τακτικής».

Παράλληλα ζητά διαφάνεια για τις χρηματοδοτήσεις ενώ υπενθυμίζει την πρόσκληση προς τα κόμματα για το ζήτημα της «ενίσχυσης του έντυπου Τύπου και τα κριτήρια που θα τη διέπουν». Μάλιστα αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση αυτή.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Κύριε Σκουρλέτη,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στηλιτεύει τον απαράδεκτο διασυρμό συλλήβδην του δημοσιογραφικού κόσμου μέσω του προκλητικού video που δημοσιεύσατε στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης και της αντιπολιτευτικής τακτικής.

Η ΕΣΗΕΑ διαχρονικά και σταθερά ζητεί διαφάνεια και ισοτιμία σε οποιαδήποτε διαδικασία σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με οικονομική ενίσχυση των ΜΜΕ.

Σας υπενθυμίζουμε, άλλωστε, ότι με επιστολή μας μέσα στον Μάιο σας απευθύναμε, όπως και σε όλα τα κόμματα, πρόσκληση για συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε το φλέγον ζήτημα της ενίσχυσης του έντυπου Τύπου και τα κριτήρια που θα τη διέπουν. Δυστυχώς, δεν ανταποκριθήκατε. Αντίθετα, επιλέγετε να επιτίθεστε στο σύνολο των δημοσιογράφων που στην πλειονότητά τους εργάζονται -όσοι έχουν ακόμη δουλειά- κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες».

Οι αντιδράσεις των δημοσιογραφικών παρατάξεων

Αντιδράσεις προκάλεσε το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και ανάμεσα στις συνδικαλιστικές παρατάξεις των δημοσιογράφων.

ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ: Η αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο

Με ανακοίνωσή της η «ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ» καλεί το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ «να βάλει στη θέση του το ΣΥΡΙΖΑ. «Η αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Το κόμμα που ως κυβέρνηση έκλεισε το Mega, προσπάθησε να εξαφανίσει το ΔΟΛ, εξαθλίωσε το δημοσιογραφικό κλάδο και συναλλάχθηκε με εκλεκτούς του εργοδότες, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μιλά σε τηλεοπτικό του σποτ για ειδήσεις που εξαγοράζονται» αναφέρουν από τη «ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ».

Με αφορμή το βίντεο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με τη χρηματοδότηση ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» οι δημοσιογράφοι της ένωσης σημειώνουν: «Κατηγορεί συλλήβδην το δημοσιογραφικό κλάδο χωρίς ίχνος ντροπής προφανώς κρίνοντας από πρακτικές που εφάρμοσε κατά κόρον το κόμμα Τσίπρα στο παρελθόν. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ στο δημοσιογραφικό κλάδο έχει πρόθυμους κολαούζους του, τους Ενωμένους Δημοσιογράφους της Μαρίας Αντωνιάδου και τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του Σταύρου Καπάκου που διοικούν την ΕΣΗΕΑ».

«Αντί να ενδιαφερθούν για την εξαθλίωση των δημοσιογράφων το μόνο τους μέλημα είναι πως θα πάρουν χρήματα οι εργοδότες αλλά και με ποιο τρόπο θα τα πάρουν για να ικανοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Λες και οι δημοσιογράφοι είναι ιδιοκτήτες.

Καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή το ανεκδιήγητο Προεδρείο της ΕΣΗΕΑ να διασώσει τη τιμή του κλάδου και να βάλει στη θέση του το ΣΥΡΙΖΑ. Καλούμε το ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει άμεσα το κατάπτυστο σποτ που διανέμει. Ας βρει άλλους τρόπους να λύσει τις διαφορές του με την κυβέρνηση. Τον ενημερώνουμε ότι οι δημοσιογράφοι θα συνεχίσουμε να κάνουμε ρεπορτάζ, όσο και αν είμαστε εξαθλιωμένοι όσο και αν ενοχλούμε» σημειώνουν από τη ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ.

Αντιδράσεις και από τους Ενωμένους Δημοσιογράφους για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ

Με ανακοίνωσή τους και οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι καταδικάζουν το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζει, όπως λένε δημοσιογράφους να χρηματίζονται.

«Οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι καταδικάζουν το βίντεο που προσβάλει τους δημοσιογράφους και τους εμφανίζει να χρηματίζονται.

Από τη πρώτη στιγμή ζητάμε διαφάνεια αλλά και τα κριτήρια επιλογής για την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα είναι για μια ακόμη φορά οι δημοσιογράφοι ο εύκολος στόχος».

Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν εκφράσει την αγνάκτησή τους μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Η απάντηση Πέτσα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι μάσκες του ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν. Αντιτίθεται στον έλεγχο για τα μέσα ενημέρωσης που συμμετείχαν στην εκστρατεία ενημέρωσης για τον κορωνοϊό και τα ποσά που τους καταβάλλονται.

Φτάνει μάλιστα στην αθλιότητα να εκτοξεύει απειλές κατά του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο εκ του νόμου δεν έχει καμία εμπλοκή στην κατανομή των πόρων παρά μόνο στο συνολικό ποσό που διατίθεται.

Ο,τι κι αν κάνει, δεν μπορεί να ξεφύγει από ένα ερώτημα: Πόσα χρήματα δόθηκαν στο Μέσο με το οποίο ταυτίζεται ο κ. Τσίπρας στην περίοδο που κυβερνούσε;».

Σχόλιο Χρηστίδη

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης σχολίασε:

«Ως εκπρόσωπος τύπου έχω την τύχη να συνεργάζομαι με δεκάδες δημοσιογράφους τα τελευταία χρόνια. Έχω πολλές ιστορίες να περιγράψω για όσα περνούν και αυτοί την περίοδο της κρίσης. Το τσουβάλιασμα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το βίντεο του είναι άδικο και υποκριτικό.

Από τη μια λοιπόν υπάρχει η ΝΔ που δεν δίνει στο φως της δημοσιότητας το πόσα χρήματα πήγαν και που και από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ που ζει σε παράλληλο σύμπαν.  Και υπάρχει και το Κίνημα Αλλαγής. Που χθες συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των πρώην εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας και τη Δευτέρα θα καταθέσει κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για άμεση λύση στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί από την κατάργηση του προνομίου των εργαζομένων έναντι των τραπεζών».