Τη μεγαλύτερη πτώση για περισσότερο από μία δεκαετία σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία τον Μάιο, λόγω του πλήγματος που δέχθηκε η οικονομία από την πανδημία σύμφωνα με στοιχεία της Nationwide Building Society.

Οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,7% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Φεβρουάριο του 2009 σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που ειδικεύεται σε χορηγήσεις στεγαστικών δανείων. Σε ετήσια βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,8%, ποσοστό που είναι το μισό από αυτό που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο.

Πλέον από τη μείωση αυτή η μέση τιμή μιας κατοικίας στη Βρετανία υποχώρησε σε 218.900 στερλίνες ή 246.000 ευρώ. Τον Απρίλιο η μέση τιμή μιας κατοικίας στη Βρετανία ήταν υψηλότερη κατά 4.000 στερλίνες ή 4.500 ευρώ. Οι τιμές του Απριλίου είχαν διαμορφωθεί κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Nationwide ανέφερε στην έκθεσή της ότι οι πιθανοί αγοραστές σχεδιάζουν τώρα να περιμένουν κατά μέσο όρο έξι μήνες πριν προσπαθήσουν να μπουν ξανά στην αγορά ακινήτων. Επίσης στοιχεία της δείχνουν ότι το 12% του πληθυσμού είχε αναβάλει οποιαδήποτε μετακόμιση λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα διαπίστωσε ακόμη ότι περίπου άλλο ένα 15% των ανθρώπων σκεφτόταν να μετακομίσει ως αποτέλεσμα των περιορισμών στις μετακινήσεις, με το ένα τρίτο να ζητά πλέον διαφορετικά πράγματα από ένα σπίτι σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Πλέον είναι περισσότεροι εκείνοι που ζητούν μεταξύ άλλων κήπο και μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους. Ενα ποσοστό 22% δεν θέλει πλέον να κάνει καμία αγορά αλλά να προχωρήσει σε βελτιώσεις της ήδη υπάρχουσας κατοικίας.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide Ρόμπερτ Γκάρντνερ επισήμανε ότι

κατά τους πρώτους μήνες του 2020 και πριν από την πανδημία που έπληξε και τη χώρα, η αγορά κατοικιών παρουσίαζε σταθερή δυναμική. Τα επίπεδα δραστηριότητας και η αύξηση των τιμών κινούνταν με τέτοια δυναμική χάρη στις καλές συνθήκες της αγοράς εργασίας που ίσχυαν τότε, το χαμηλό κόστος δανεισμού και ένα πιο σταθερό πολιτικό σκηνικό που επικράτησε μετά τις γενικές εκλογές. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ίδιος, η δραστηριότητα της αγοράς κατοικιών έχει επιβραδυνθεί απότομα ως αποτέλεσμα των μέτρων που εφαρμόστηκαν για τον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι συναλλαγές για αγοραπωλησίες κατοικιών μειώθηκαν κατά 53% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019.

Η Nationwide Building Society εκτιμά επίσης ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την αγορά κατοικίας παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες λόγω των εξελίξεων και πως πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιδόσεις της ευρύτερης οικονομίας. Η Βρετανία, όπως και άλλες χώρες, έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εκτιμά ότι το σύνολο των πολιτικών που υιοθετήθηκαν για τη στήριξη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, για τη στήριξη των εισοδημάτων των ανθρώπων και τη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα, θα οδηγήσει σε ανάκαμψη μόλις περάσει το σοκ. Επίσης τα μέτρα της κυβέρνησης αναμένεται να περιορίσουν τις μακροπρόθεσμες ζημιές στην οικονομία. Αυτά τα μέτρα θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν να διασφαλιστεί πως ο αντίκτυπος στην αγορά κατοικιών θα είναι τελικά μικρότερος από ό,τι συνήθως συνδέεται με ένα οικονομικό σοκ αυτού του μεγέθους, ανέφερε ο Γκάρντνερ. Η Βρετανία είχε καθυστερήσει περισσότερο από άλλες χώρες να επιβάλει μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας για να προστατέψει την οικονομία αλλά τελικά προχώρησε κι αυτή στην υιοθέτηση τέτοιων μέτρων.