Mία ενδιαφέρουσα ανάλυση σχετικά με το συμβολισμό της φωτογράφισης Τραμπ με τη Βίβλο στο χέρι εν μέσω χάους για την δολοφονία του Φλόιντ φιλοξενεί ο Independent.

Το άρθρο υπογράφουν η Κέιτι Έντουαρτς, λέκτορας βιβλικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και η Έλεν Πέιντερ, διευθύντρια του Κέντρου Σπουδών της Βίβλου και της Βίας στο Bristol Baptist College.

Εξηγούν την τοξική αλληλεπίδραση μεταξύ της Βίβλου και της αποικιοκρατίας, πως αξιοποιήθηκε από τους Ναζί, την Κου Κλουξ Κλαν και το απαρτχάιντ. Σε κάθε περίπτωση ο Τραμπ δεν απευθυνόταν στις αφροαμερικανές μητέρες που αγωνιούν αν τα παιδιά τους θα γυρίσουν στο σπίτι το βράδυ…

Αναλυτικά το άρθρο:

«Τη Δευτέρα, αφού διακήρυξε τη βίαιη κρατική καταστολή κατά των διαδηλωτών στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε χρόνο για μερικές φωτογραφίες. Μήπως απευθύνθηκε στους μη λευκούς πολίτες, τους πληγωμένους, τους οργισμένους και τους εξουθενωμένους κάθε χρώματος από την αστυνομική βαναυσότητα και το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς; Μήπως άκουσε την κραυγή αγωνίας των αφροαμερικανών μητέρων που αγωνιούν πως την επόμενη φορά που θα δουν τους γιούς τους να φεύγουν από το σπίτι μπορεί να είναι η τελευταία;

Όχι.

Η αστυνομία έριξε καπνογόνα και πλαστικές σφαίρες στους διαδηλωτές για να προετοιμάσει το διαφημιστικό κόλπο του Τραμπ έξω από την Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Ο πρόεδρος πόζαρε  μπροστά από την εκκλησία κραδαίνοντας μια Βίβλο, παραπέμποντας στην βαριά κληρονομιά της, ως το ιερό κείμενο των ιδιοκτητών σκλάβων και των αποικιστών.

Οι μελετητές της Βίβλου, ακόμη και εάν έχουν διαφορετικές αφετηρίες πίστεως, συμφωνούν ότι είναι κατακριτέα μια τέτοια χρήση του ιερού κειμένου.

Μπορεί να διακηρύττει τις απόψεις του για τη βιβλική λογοτεχνία, αλλά είναι φανερό ότι δεν την έχει διαβάσει και πολύ, -αν έχει διαβάσει και καθόλου, «το αγαπημένο του βιβλίο».

Όταν ερωτήθηκε από το Bloomberg για το αγαπημένο του βιβλικό απόσπασμα απάντησε: «Η Βίβλος σημαίνει πολλά για μένα, αλλά δεν θέλω να εισέλθω σε περισσότερες λεπτομέρειες».

Και πάλι, ο πρόεδρος δεν χρειάζεται να μπει σε λεπτομέρειες. Ούτε και όταν χρησιμοποιεί το ιερό χριστιανικό κείμενο ως εργαλείο για να δικαιολογήσει την λευκή δομική βία.

Ορισμένοι χριστιανοί ηγέτες μεταξύ των οποίων η Αιδεσιμότατη Μάριαν Μπαντ της Επισκοπικής Εκκλησίας της Ουάσιγκτον και ο Τζέιμς Μάρτιν Ιησουίτης κληρικός και σύμβουλος στο τμήμα επικοινωνίας του Βατικανού, καταδίκασαν την φωτογράφηση Τραμπ. Ο Μάρτιν έγραψε στο twitter ότι «η Βίβλος δεν είναι δεκανίκι … η θρησκεία δεν είναι πολιτικό εργαλείο».

Κατανοητή η συναισθηματική του φόρτιση αλλά η συγκεκριμένη δήλωση δεν πείθει ιδιαίτερα.

Η Βίβλος έχει χρησιμοποιηθεί ως δεκανίκι για την εδραίωση του ρατσισμού για αιώνες, από την Κου Κλουξ Κλαν, τους Ναζί, το απαρτχάιντ. Είτε μας αρέσει είτε όχι, κάποιες από τις πιο αποτρόπαιες ιδεολογίες νομιμοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας Βιβλικά κείμενα. Είναι τόσο αναπόσπαστο μέρος της αποικιακής ιστορίας η εργαλειοποίηση του χριστιανικού ιερού κειμένου εναντίον ανθρώπων άλλου χρώματος, ώστε οι εκφράσεις έκπληξης και σοκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιάζουν ανόητες. Για τους σκοπούς του Τραμπ, η Βίβλος υποδηλώνει την υπεροχή των λευκών Χριστιανών – και υπάρχει κοινό γι’ αυτό, όσοι λευκοί και αν γράφουν στο Twitter ότι καταδικάζουν τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ ή αν χρησιμοποιούν το hashtag «Black Lives Matter».

Η χρήση του ιερού κειμένου στην εδραίωση της κεντρικής εξουσίας είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η μοναρχία. Για παράδειγμα ο βιβλικός λόγιος Ουίλι Τζένινγκς πρόσφατα ερεύνησε την τοξική αλληλεπίδραση μεταξύ της Βίβλου και της αποικιοκρατίας στο πρωτοποριακό του έργο «The Christian Imagination».

Είναι ντροπή που η Εκκλησία έχει παραμένει σιωπηλή πάρα πολλές φορές, συνένοχη ή ενεργή συνεργός τέτοιων πρακτικών. Αυτό που χρειάζεται είναι δημόσια απολογία.

Είναι δύσκολο να ξέρει κανείς τι ήθελε να πετύχει ο Τραμπ με αυτή την εμφάνιση. Στην πραγματικότητα αν ο Τραμπ ήξερε το παραμικρό για την Βίβλο που ανέμιζε, μπορεί τελικά να μην ήθελε να την επικαλεστεί. Περιέχει πολλά παραδείγματα σκληρής καταδίκης της καταχρηστικής ηγεσίας και κριτική με σκληρή γλώσσα για εκείνους που διαπράττουν κάθε είδους κοινωνική ανισότητα.

Επικαλέστηκε ένα κείμενο που μπορεί και να τον κάψει.

Η Βίβλος είναι ένα δημόσιο βιβλίο και όλοι έχουν το δικαίωμα να το ερμηνεύουν όπως νομίζουν. Είναι πιθανό ότι και οι βιβλικοί λόγιοι το ερμηνεύουν αρκετά διαφορετικά. Αλλά κανένας από εμάς δεν επιζητά να ακυρώσει τον άλλο. Ο έλεγχος στην ερμηνεία του ιερού κειμένου είναι ένας ακόμη τρόπος για να ασκηθεί μεγαλύτερο κακό.

Ωστόσο, η ερμηνεία ενός κειμένου τόσο ισχυρού σε πολιτιστικό και θρησκευτικό επίπεδο όπως η Βίβλος πρέπει να ασκείται με προσοχή, με ακεραιότητα και με μια τεράστια αίσθηση ευθύνης. Για τους αναγνώστες, που είτε έχουν πίστη είτε όχι, η ερμηνεία για να είναι υπεύθυνη θα πρέπει να δεσμεύεται ότι θα κινείται προς όφελος της ανθρωπότητας. Πρέπει όλοι να αντισταθούμε σε ερμηνείες που οδηγούν, προωθούν και ενθαρρύνουν τη βία και την αδικία».