Οταν το καλοκαίρι του 2015, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος (έχοντας πάρει μάλιστα το πρωτάθλημα με 3-0 νίκες στους τελικούς με τον Παναθηναϊκό) επέμενε στην απόκτηση του άγουρου-τότε- Νίκολα Μιλουτίνοφ οι αδελφοί Αγγελόπουλοι πίστεψαν σε αυτή την επένδυση.

Μάλιστα για πρώτη φορά μετά από μια τετραετία ο Ολυμπιακός προχωρούσε στην απόκτηση ενός καθαρόαιμου (βάση ύψους και σωματοδομής) κλασσικού σέντερ σε αντίθεση με αυτό που είχε καθιερώσει ως τότε.

Τους κατά συνθήκη σέντερ (πχ Χάινς και αργότερα Μπίρτς) που όμως αποδείχθηκαν κελεπούρια.

Οπως και να έχει οι Ερυθρόλευκοι και στην περίπτωση του Μιλουτίνοφ “εκτόξευσαν” τις μετοχές του παίκτη που παίζοντας στον Ολυμπιακό άλλαξε αγωνιστικό επίπεδο ανεβαίνοντας στο κορυφαίο σκαλί.

Μόνο τυχαίο δεν ήταν καθώς όλοι αυτοί οι παίκτες αγωνίζοντας στην κορυφαία ομάδα της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία.

Με δύο κατακτήσεις τίτλων (και μάλιστα back to back κάτι που καμία άλλη ομάδα δεν έχει πετύχει τα τελευταία 15 χρόνια) και άλλους δύο χαμένους τελικούς στις έδρες των αντιπάλων του, ο Ολυμπιακός είχε και τέσσερις παίκτες στην κορυφαία ομάδα της δεκαετίας στην Ευρωλίγκα όπως ψηφίστηκαν.

Οι Βασίλης Σπανουλης, Γιώργος Πρίντεζης, Κάιλ Χάινς και Μίλος Τεόντοσιτς συμπερίφθησαν σε αυτή την κορυφαία ομάδα των τελευταίων 10 χρόνων στο δημοψήφισμα της Ευρωλίγκα.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν «απογειώνει» τους παίκτες του και όχι μόνο τους ψηλούς του. Καθώς Παπαλουκάς και Τεόντοσιτς έγιναν «τσάροι» στη Μόσχα οδηγώντας την ΤΣΣΚΑ σε κατακτήσεις τριών τροπαίων Ευρωλίγκας, άσχετα εάν ο δεύτερος άργησε λίγο ελέω Ολυμπιακού (τελικός 2012, ημιτελικοί 2013 και 2015) όπου έμπαινε εμπόδιο στους στόχους της ομάδας της Μόσχας.

Το 2016 στο Βερολίνο όπου έλειπαν οι Ερυθρόλευκοι ο Μίλος πήρε τον πολυπόθητο τίτλο.

Ομως αυτό που συμβαίνει με τους ψηλούς των Πειραιωτών είναι ασύλληπτο. Από το λαβράκι Κάιλ Χάινς (με συμβόλαιο μόλις 250.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2011 ήρθε από τη Μπάμπεργκ στην ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς) μέχρι τον έφηβο 20χρονο Νίκολα Μιλουτίνοφ του 2015 (επίσης με συμβόλαιο μόλις 250.000 ευρώ από την Παρτίζαν) οι ψηλοί του Ολυμπιακού έφτιαχναν στο εργαστήριο του ΣΕΦ την καριέρα τους και μεγάλωναν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ο Χάινς υπέγραψε στην ΤΣΣΚΑ το 2013 με 2.500.000 για μια διετία και μετά ανέβηκε στα 3.000.000 ευρώ τη διετία.

Ποσό που τώρα ο Μιλουτίνοφ θα παίρνει το χρόνο (!) επί μια τριετία που είναι το αρχικό του συμβόλαιο. Οχι και άσχημα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πήρε τον Μπράιαν Ντάνστον από τη Βαρέζε με 300.000 ετήσιες απολαβές το 2013 και ο Αμερικανός πήγε δύο χρόνια μετά με 1.2 εκατ. Ευρώ το χρόνο στην Εφές Αναντολού του Ντούσαν Ιβκοβιτς που ήξερε άλλωστε από πρώτο χέρι το πόσο βελτιώνει ο Ολυμπιακός τους ψηλούς του.

Ο Οθελο Χάντερ από τα 300.000-350.000 ευρώ του Ολυμπιακού έφτασε να πάρει 1.000.000 ευρώ το χρόνο στη Ρεάλ και αργότερα 1.500.000 ευρώ ετησίως στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας !

Ενώ ο Κέμ Μπίρτς (2016-17) βρήκε άμεσα συμβόλαιο στο ΝΒΑ και στους Ορλάντο Μάτζικ παίζοντας μόλις μια σεζόν στους Ερυθρόλευκους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο τρελό-Ντόρσεϊ (ο παίκτης που μαζί με τον Λό άλλαξαν τη σεζόν του Ολυμπιακού μεσούσης της περιόδου το 2012) βρήκε συμβόλαια μετά τον Πειραιά σε Βαρκελώνη (Μπαρτσελόνα) και ΝΒΑ (Χιούστον Ρόκετς) απλά ο χαρακτήρας του αποτελούσε πάντα τροχοπέδη στην πορεία του.