Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν πόλο έλξης τουριστών σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς της. Ο επισκέπτης απολάμβανε τον ήλιο, τη καταγάλανη θάλασσα, τη νόστιμη ελληνική κουζίνα, αλλά και τη ζεστή φιλοξενία των Ελλήνων.

Στην εποχή του κορωνοϊού αυτά τα προνόμια δεν είναι αρκετά για να προσελκύσουν πια τουρίστες και ειδικά των υψηλών εισοδημάτων. Η εποχή αλλάζει και μαζί της και ο τουρισμός. Πλέον οι επισκέπτες έχουν την ανάγκη και την απαίτηση να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς. Ποιος θα ήθελε να αρρωστήσει και να αισθανθεί ανασφαλής και μάλιστα σε μια ξένη χώρα;

Όλος ο κόσμος αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα χειρίστηκε εξαιρετικά την πανδημία του κορωνοϊού. Η χώρα μας χώρα μας εξέπεμψε σε παγκόσμια κλίμακα  μια θετική εικόνα σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και απέκτησε την αναγνώριση και σε έναν ακόμη τομέα, αυτόν της υγείας.

Έδωσε εξετάσεις και πέρασε τόσο από πλευράς νοσοκομείων, έμψυχου δυναμικού αλλά και υγειονομικών υποδομών. Είναι στο χέρι της χώρας μας να εξαργυρώσει όσα κέρδισε το προηγούμενο διάστημα, προσελκύοντας τουρίστες που θα επισκεφθούν για πρώτη φορά την Ελλάδα. Το πρακτορείο Reuters μόλις την περασμένη Τετάρτη δημοσιοποίησε, ότι τουρίστες από 20 έως 25 χώρες, όπως τη Γερμανία, το Ισραήλ αλλά και την Κύπρο, θα έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου.

Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά «βιομηχανία» της χώρας μας και για να κινηθεί αποφασιστικά φέτος πρέπει  να αναπτύξει εκτός από τις συνηθισμένες ειδικότητες του Ξενοδοχειακού κλάδου, την βοήθεια γιατρών και νοσηλευτών. Η Ελλάδα πρέπει να οχυρωθεί υγειονομικά, δημιουργώντας σύγχρονες δομές υγείας, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ειδικά τα νησιά μας, που συγκεντρώνουν τον περισσότερο τουρισμό, πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένα με κέντρα υγείας και γιατρούς, αλλά και εναέρια και πλωτά μέσα μεταφοράς.

Λόγω του κορωνοϊού οι επισκέπτες θα αποφύγουν τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και το συνωστισμό. Αυτό δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθούν μικρές οργανωμένες επιχειρήσεις με λίγα δωμάτια, ενοικιαζόμενα σπίτια, βίλες υψηλών προδιαγραφών που θα υπάρχει ζήτηση και θα δουλέψουν περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το μοντέλο τουρισμού διαμορφώνεται λόγω της πανδημίας. Αν οι επισκέπτες  περάσουν καλά με τις οικογένειές τους, είναι δεδομένο ότι θα ξαναέρθουν.

Χώρες ανταγωνιστικές σε εμάς κάθε καλοκαίρι, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία, θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα καθώς οι τουρίστες δύσκολα θα τις εμπιστευθούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Οι εικόνες με τα χιλιάδες φέρετρα είναι αποκρουστικές, αλλά και αποτρεπτικές για να κλείσει κάποιος εισιτήριο διακοπών. Η Ελλάδα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να προσελκύσει νέους τουρίστες που προγραμμάτιζαν να κάνουν διακοπές σε άλλες χώρες.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει κάποιοι πονηροί να αυξήσουν τις τιμές σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, ακόμη και στις ξαπλώστρες και στα μπιτς μπαρ. Οι επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού πρέπει να προσφέρουν ελκυστικά πακέτα και προσφορές, διότι μη ξεχνάμε, ότι ο κορωνοϊός δεν προκάλεσε μόνο ανθρώπινες απώλειες σε όλες τις χώρες, αλλά και οικονομικές.   Ιδιαίτερα πρέπει οι ξενοδόχοι να προσέξουν όσο ποτέ τον εσωτερικό τουρισμό που μέχρι τώρα δεν τον έβλεπαν με ιδιαίτερη συμπάθεια

Ειδικά κλιμάκια πρέπει να πραγματοποιούν ελέγχους όλο το 24ωρο σε αεροδρόμια, λιμάνια και τα ΙΧ μέσα μεταφοράς, ταξί και να μην αφήνουν περιθώρια στους κακούς επαγγελματίες και τα «αρπακτικά», που θα προσπαθήσουν να ξεγελάσουν τους τουρίστες.

Φυσικά εκτός από τα νησιά, υπάρχουν και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η Αττική θα μπορούσε να φιλοξενήσει τουρίστες στα ξενοδοχεία και στα χιλιάδες ξενοίκιαστα σπίτια, αν φυσικά βελτιωνόταν η εικόνα της. Η ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας ήταν ένα καλό πρώτο βήμα, χρειάζονται όμως και άλλα, όπως πεζοδρομήσεις που  οι επισκέπτες να μπορούν να περπατήσουν από την Ακρόπολη μέχρι την Ομόνοια, την Πατησίων, το Μουσείο και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Και οι περιβάλλοντες χώροι πρέπει να διαμορφωθούν με εμπορικά καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος, να αναδείξουμε τους θησαυρούς των αρχαιολογικών μνημείων.  Έτσι το κέντρο της Αθήνας θα καταφέρει να αποκτήσει τουρισμό όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα. Παράλληλα, ο δήμος της Αθήνας πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, αν θέλει να έχει αυξημένη τουριστική κίνηση η πρωτεύουσα.  Πρέπει να θέσει σε άμεση προτεραιότητα την ασφάλεια των τουριστών και να απαλλάξει την εικόνα της πόλης από τα στέκια του παραεμπορίου, των ναρκομανών και των επαιτών.

Η χώρα μας οφείλει να κερδίσει και αυτό το στοίχημα. Διότι αυτοί που έδωσαν συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη διαχείριση της πανδημίας, θα είναι και αυτοί που θα την σταυρώσουν αν δεν καταφέρουμε να προσφέρουν ασφαλείς διακοπές στους επισκέπτες. Στο χέρι μας είναι η  Ελλάδα να καθιερωθεί σε παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού και τουρισμού.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από