Πεδίο μάχης θυμίζουν πολλές μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, καθώς οι διαδηλωτές παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και συνέχισαν τα επεισόδια για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος τις τελευταίες του στιγμές παρακαλούσε για τη ζωή του, έχοντας στον λαιμό του το γόνατο ενός λευκού αστυνομικού.

Οι δρόμοι των πόλεων της Αμερικής γέμισαν με ανθρώπους που ένωσαν τις φωνές τους με οδύνη και οργή. Ωστόσο, αν και κάποιες διαμαρτυρίες ήταν ειρηνικές, κάποιες άλλες κατέληξαν σε χάος και καταστροφή.

Κάποιοι πέταξαν μπουκάλια και πυροτεχνήματα σε αστυνομικούς. Άλλοι έκαψαν κτίρια και περιπολικά, λεηλάτησαν καταστήματα, βανδάλισαν περιουσίες.

Η Αστυνομία απάντησε με πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και συλλήψεις. Οι δήμαρχοι σε τουλάχιστον 25 πόλεις επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορία, ενώ κάποιες πολιτείες ζήτησαν τη βοήθεια της Εθνοφρουράς.

Πέρα από το «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», ένα ακόμα σύνθημα ακούστηκε για Πέμπτη μέρα στις ΗΠΑ: «Όχι δικαιοσύνη, όχι ειρήνη».

Ακραία περιστατικά

Ακραίες πράξεις παρατηρήθηκαν και από τα δύο στρατόπεδα: οι διαδηλωτές προχώρησαν σε εμπρησμούς, βανδαλισμούς και ξυλοδαρμούς, ενώ οι αστυνομικοί επιδόθηκαν σε ένα κρεσέντο καταστολής. Αλλά και άλλα ακραία στοιχεία εκμεταλλεύτηκαν το χάος που επικρατεί για να προχωρήσουν στις δικές τους αποτρόπαιες πράξεις.

Καθώς πλέον είναι Κυριακή πρωί στις ΗΠΑ, ο απολογισμός του Σαββάτου είναι άλλο ένα θύμα από πυροβολισμούς αγνώστων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Ινδιανάπολη. Θεωρείται ότι πιθανότατα ο διαδηλωτής έπεσε θύμα ακροδεξιών παρακρατικών που έχουν βγει με τα όπλα στους δρόμους.

Τον γύρο του Διαδικτύου έχει κάνει βίντεο από περιπολικό στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, το οποίο πέρασε μέσα από διαδηλωτές που είχαν σταματήσει στη μέση του δρόμου.

Αμέτρητα είναι και τα περιστατικά αστυνομικής βίας απέναντι σε δημοσιογράφους που απλά καταγράφουν τα γεγονότα.

Στο Ντάλας, βάνδαλοι ξυλοκόπησαν άγρια άνδρα ο οποίος τους κυνήγησε με μαχαίρι και προσπάθησε να τους σταματήσει.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Στο Λος Άντζελες, ένας λευκός που οδηγεί ένα SUV παρασύρει μία διαδηλώτρια και όπως δείχνουν οι εικόνες πρόκειται για εσκεμμένη πράξη και όχι για ατύχημα. Οι ειδήσεις αυτές εξοργίζουν τον κόσμο που παίρνει τον νόμο στα χέρια του.

Στο Φέργκιουσον του Μισούρι, το αστυνομικό τμήμα της περιοχής υπέστη σοβαρές ζημιές καθώς οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, τούβλα, μπουκάλια και πυροτεχνήματα στους αστυνομικούς.

«Ο κόσμος πενθεί»

Πέρα όμως από τα άγρια επεισόδια, υπήρξαν και εικόνες από φιλειρηνικές διαμαρτυρίες όπου το πλήθος εξέφρασε τη γνήσια θλίψη του για τον Φλόιντ χωρίς να προκαλέσει φασαρίες.

Πολλοί ήταν αυτοί που γονάτισαν, τραγούδησαν ή φόρεσαν μπλουζάκια με τη φράση «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Οι άνθρωποι αυτοί, που και στο παρελθόν είχαν προειδοποιήσει για τις συνέπειες του τυφλού μίσους, ζητούν την αλλαγή: θέλουν μία Αμερική χωρίς βία, χωρίς ρατσισμό, χωρίς αστυνομική καταστολή.

«Αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι γεύονται το δηλητήριο του ρατσισμού, όχι μόνο μέσω της αστυνομικής βίας, αλλά μέσω της πολιτικής του. Ο κόσμος πενθεί», είπε ένας ακτιβιστής στο CNN.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ

Στη Μινεάπολις, όπου ο Φλόιντ δολοφονήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, οι διαδηλωτές δεν φοβήθηκαν από την απαγόρευση κυκλοφορίας και έμειναν στους δρόμους μέχρι αργά το βράδυ. Η Εθνοφρουρά στέλνει τουλάχιστον 10.800 αξιωματικούς στη Μινεσότα.

Στο Νάσβιλ του Τενεσί, ένα ιστορικό δικαστήριο τυλίχτηκε στις φλόγες και τα δακρυγόνα έπεσαν «βροχή».

Οι κυβερνήτες των πολιτειών Κολοράντο, Καλιφόρνια, Τζόρτζια, Κεντάκι, Μινεσότα, Μιζούρι, Οχάιο, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Ουάσινγκτον και Ουισκόνσιν ζήτησαν τη συμβολή της Εθνοφρουράς.

Εκατοντάδες συλλήψεις

Εκατοντάδες είναι οι συλλήψεις διαδηλωτών που έχουν γίνει σε όλη τη χώρα.

Στο Ντάλας συνελήφθησαν 74 άτομα, στην Ατλάντα 51 και στη Νέα Υόρκη τουλάχιστον 120.

Ο δήμαρχος της Φιλαδέλφεια δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι διαδηλωτές, αλλά εκείνοι που παρεκτρέπονται και καταστρέφουν κτίρια και αυτοκίνητα και επιτίθενται στους αστυνομικούς.