Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει το «πράσινο φως» για επιστροφή των μαθητών στα θρανία την 1η Ιουνίου.

Όπως έγινε γνωστό χθες, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 26 Ιουνίου, αντί για τις 15 Ιουνίου που θα έκλειναν κανονικά ενώ διευκρίνησε ότι δεν θα λειτουργήσουν – για την ώρα όπως είπε – τα ολοήμερα σχολεία.

Η νέα πραγματικότητα για τους μικρούς μαθητές που θα επιστρέψουν στα σχολεία 2,5 μήνες μετά το πρώτο κουδούνι θα είναι εντελώς διαφορετική καθώς θα κληθούν να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα για την προστασία τους από τον κοροναϊό.

Η νέα πραγματικότητα στις τάξεις

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, οι αποστάσεις των μαθητών μέσα στις τάξεις θα είναι 1,5 μέτρο, τα παιδιά θα βγαίνουν σε χωριστά διαλείμματα ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός, θα υπάρχουν αντισηπτικά ενώ οι τάξεις θα καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα.

Πώς θα λειτουργούν τα τμήματα

Αν το τμήμα έχει λιγότερα από 15 παιδιά, θα μπορεί να λειτουργεί καθημερινά ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθηθεί η λύση των εκ περιτροπής μαθημάτων (Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή τα μισά και Τρίτη – Πέμπτη τα υπόλοιπα και το αντίστροφο την επόμενη εβδομάδα).

Μιλώντας χθες, στο MEGA, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι και για τα δημοτικά υπάρχει  πάντα η δυνατότητα για τηλε-εκπαίδευση.

«Περισσότερο στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία βλέπουμε ότι θα λειτουργούν καθημερινά. Εφαρμόζεται ήδη η τηλε-εκπαίδευση. Φέραμε ρύθμιση, φέραμε υπουργική απόφαση, από εκεί και πέρα ο καθένας τίθεται προ των ευθυνών του.

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά που μένουν σπίτι να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση», επεσήμανε η υπουργός Παιδείας.

Πότε θα ξεκινήσει η νέα χρονιά

Τέλος, αναφορικά με την εκκίνηση της επόμενης σχολικής χρονιάς, η κ. Κεραμέως είπε ότι «υπάρχει σχεδιασμός για εκκίνηση νωρίτερα από την 1η Σεπτεμβρίου. Θα τα δούμε όλα αυτά. Όλα έχουν έρθει πιο μπροστά».

Κατά τα λοιπά, αναφορικά με τα μέτρα προστασίας μαθητών αλλά και δασκάλων, θα υπάρχουν στις αίθουσες  αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και στη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων.

Έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας. Επιπλέον προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών.

Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες, ενώ απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.

Η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία).

Θα αποσταλούν οδηγίες του ΕΟΔΥ

Ειδικές οδηγίες ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών.

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί.

Υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

Τι θα γίνει με τα ειδικά σχολεία

Όπως γνωστοποίησε αναφορικά με τα ειδικά σχολεία, θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια. Σήμερα θα συνεδριάσει η αρμόδια υπο-επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να δώσει ειδικές οδηγίες για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής και όπως διαβεβαίωσε η υπουργός «θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας».