Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει σταδιακά η διάθεση των τεστ αντισωμάτων για τον κοροναϊό και οι πρώτοι που θα υποβληθούν στην εξέταση θα είναι το προσωπικό και οι ασθενείς του NHS (βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας), οι εργαζόμενοι και οι ένοικοι σε κέντρα φροντίδας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, στη σημερινή ενημέρωση από την κυβέρνηση για τα νέα δεδομένα που αφορούν την πανδημία.

Ο Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρίες Roche και Abbott για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων τεστ αντισωμάτων που θα διατίθενται τους επόμενους μήνες. Οι προμήθειες των τεστ θα διανεμηθούν σε όλη τη Βρετανία και κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διαθέσει το τεστ, σε τοπικό επίπεδο. «Είναι ένα σημαντικό ορόσημο και αντιπροσωπεύει την επιπλέον πρόοδο στο εθνικό μας πρόγραμμα για τις εξετάσεις» είπε.

Ο υπουργός ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν συστήματα πιστοποίησης για τον πληθυσμό που θα διαπιστωθεί ότι θα είναι θετικός στο τεστ αντισωμάτων, όχι μόνο για την κλινική πρόοδο που μπορεί να επιτευχθεί από κάτι τέτοιο, αλλά και γιατί θα βοηθήσει στην κατανόηση περισσότερων δεδομένων, όπως το εάν είναι μικρότερος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης, μετάδοσης ή ακόμη και θανάτου από τον ιό. «Αναπτύσσουμε αυτή την κρίσιμη επιστήμη για να ξέρουμε την επίπτωση ενός θετικού τεστ αντισωμάτων και για να δημιουργήσουμε τα συστήματα πιστοποίησης που θα διαβεβαιώνουν τί είναι ασφαλές να κάνουν όσοι έχουν τα αντισώματα» είπε.

338 οι νέοι θάνατοι – Βρισκόμαστε στα επίπεδα ενός συνηθισμένου χειμώνα, λέει ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος

Σύμφωνα με μία αρχική μελέτη σε ένα δείγμα πληθυσμού που υποβλήθηκε σε εξέταση αντισωμάτων, διαπιστώθηκε ότι το 17% των κατοίκων του Λονδίνου πιθανώς έχει τα αντισώματα του κορονοϊού και το 5% στον υπόλοιπο πληθυσμό. Ο Μάτ Χάνκοκ, υποστήριξε ότι χρειάζεται μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού που απέκτησε αντισώματα και ότι πέρα από τις δύο φαρμακευτικές εταιρίες με τις οποίες συνάφθηκαν συμφωνίες, δοκιμάζονται τρία ακόμη τεστ άλλων εταιριών.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν ενδεχόμενο εμβόλιο για τον ιό θα γίνει υποχρεωτικό, απάντησε ότι η κυβέρνηση μπορεί μόνο να συστήσει ότι ένα εμβόλιο είναι ασφαλές, και τότε ο πληθυσμός θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει φτάσει στο σημείο να εξετάσει αυτό το ζήτημα.

Το τελευταίο 24ωρο, άλλοι 338 θάνατοι περιστατικών με κορωνοϊό καταγράφηκαν σε όλους τους χώρους στη Βρετανία, με τον αριθμό να φτάνει συνολικά τους 36.042. Χθες πραγματοποιήθηκαν 128.340 διαγνωστικά τεστ και βρέθηκαν 2.615 θετικά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο της κυβέρνησης, Κρις Γουίτι, αυτή τη στιγμή, το σύνολο των θανάτων από όλες τις αιτίες, μαζί με τους θανάτους από Covid, βρίσκεται στο επίπεδo ενός φυσιολογικού μέσου χειμώνα. «Στην ουσία με όρους υγείας, με όρους θνησιμότητας, έχουμε χειμώνα στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού» είπε. Σε ότι αφορά τους θανάτους στα κέντρα φροντίδας είπε ότι έχει επέλθει η κορύφωσή τους και τώρα βρίσκονται σε πτώση.

Στη συνέχεια επικαλέστηκε τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, για τον αριθμό ασθενών με κορωνοϊό στην Αγγλία. Με βάση τα στοιχεία αυτά ο αριθμός παραμένει σταθερός, καθώς για το διάστημα από 4-17 Μαΐου παρατηρείται μία μικρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο 15μερο. Συγκεκριμένα, κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαΐου το εκτιμώμενο ποσοστό του πληθυσμού στην Αγγλία που μολύνθηκε από Covid-19 αντιστοιχεί στο 0,25%, λίγο λιγότεροι από ότι φάνηκε από αντίστοιχη μέτρηση που είχε γίνει στις 27 Απριλίου – 10 Μαΐου. Αντίστοιχα, ο εκτιμώμενος αριθμός νέων περιστατικών ανά εβδομάδα στην Αγγλία είναι 61.000.

400 εκατομμύρια δόσεις του πιθανού εμβολίου ανακοίνωσε η AstraZeneca

Η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca ανακοίνωσε ότι σύναψε τις πρώτες συμφωνίες για την παρασκευή 400 εκατομμύριων δόσεων του πιθανού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, που δοκιμάζει να αναπτύξει ερευνητική ομάδα Ινστιτούτου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και ότι εξασφάλισε τη δυνατότητα για παραγωγή ενός δισεκατομμυρίου δόσεων, ξεκινώντας τις πρώτες διανομές το Σεπτέμβριο.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στοχεύει και σε άλλες συμφωνίες με προμηθευτές για να αυξήσει τις δυνατότητές της τους επόμενους μήνες, και ότι έλαβε την οικονομική στήριξη πάνω από ενός δις δολαρίων από την αμερικανική αρχή έρευνας και ανάπτυξης για την παραγωγή και διανομή του εμβολίου από το φθινόπωρο. Το πρόγραμμα ανάπτυξης περιλαμβάνει τις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης με 30.000 εθελοντές και μία παιδιατρική δοκιμή. Η εταιρία αναφέρει ότι θα παράσχει 100 εκατομμύρια δόσεις στη Βρετανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ