Η διεύρυνση του «κάδρου» των αδικημάτων που ενδεχομένως τέλεσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και τυχόν συμμέτοχοί του δίνει τον τόνο της πολιτικής σύγκρουσης που αναμένεται το επόμενο διάστημα αρχής γενομένης από την άλλη εβδομάδα, οπότε και ορίστηκε να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η σχετική πρόταση της ΝΔ.

Με φόντο το «άδειασμα» που επιφύλαξε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στον άλλοτε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης παραδεχόμενη ότι δεν υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για την εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis καθώς δεν υπήρξε αξιολόγηση εις βάθος, προμηνύεται κλιμάκωση της πολιτικής κόντρας ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία – που επιταχύνει τον βηματισμό της – και την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ήδη βρίσκεται στα «χαρακώματα» με αφορμή τόσο τη δρομολόγηση εξελίξεων στο πεδίο της προανακριτικής επιτροπής της, όσο και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα.

Η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ προ ημερών από τη διαδικασία συζήτησης του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου πριν από την ονομαστική ψηφοφορία, ήταν ο «προάγγελος» του αντιπολιτευτικού «σκληρού ροκ» που εγκαινιάζει η Κουμουνδούρου σε μια προσπάθεια ενός δυναμικού «come back» μετά την μετριοπαθή στάση που τήρησε στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ

Το ίδιο ηχηρή αναμένεται να είναι και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση της πρότασης διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, η στήριξη του οποίου αποτελεί μονόδρομο για τον Αλέξη Τσίπρα. Ηδη άλλωστε οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους του κόμματος μετά την κατάθεση της πρότασης διεύρυνσης εκ μέρους της πλειοψηφίας ήταν σαφείς ως προς το μήκος κύματος που θα κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία εκτιμά ότι παρά τις επαρκείς ενδείξεις που διαπιστώνει η πλειοψηφία, η εξέλιξη της υπόθεσης μετατρέπεται για τη ΝΔ «σε ένα μεγαλοπρεπές Βατερλώ», όπως σχολιάστηκε αρμοδίως, θεωρώντας ότι η διεύρυνση του κατηγορητηρίου αποτελείται από «κατασκευασμένες κατηγορίες που μόνο στο μυαλό των πραγματικών σκευωρών υπάρχουν».

Ο Παπαγγελόπουλος έχει το δικαίωμα να παραστεί στην επίμαχη συζήτηση που αφορά τα επιπλέον αδικήματα στα οποία θα επεκταθεί η έρευνα της Προανακριτικής τόσο για τον ίδιο όσο και για τους τυχόν συμμετόχους, οι οποίοι δεν αποκλείεται να κληθούν να καταθέσουν ως ύποπτοι και όχι απλώς ως μάρτυρες (υπενθυμίζεται ότι εκτός της «εκβίασης» και της «δωροληψίας» στο «κατηγορητήριο» της ΝΔ έχει προστεθεί και η σύσταση «εγκληματικής οργάνωσης – περίπτωση συμμορίας»).

Το αξιοσημείωτο από νομικής άποψης είναι ότι εφόσον παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ο Παπαγγελόπουλος από την Ολομέλεια της Βουλής (η ολοκλήρωση της σύνταξης του πορίσματος τοποθετείται περί τα μέσα Ιουνίου), θα συμπαραπεμφθούν και οι (δυνητικά) συμμέτοχοι ακόμα και αν δεν είναι πολιτικά πρόσωπα. Οπως έχει γνωμοδοτήσει άλλωστε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, η άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργού καταλαμβάνει υποχρεωτικά και τους τυχόν συμμετόχους, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση αναστολής ή ανάκλησης της δίωξης ενώ ακόμα και αν η Ολομέλεια δεν παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο τον Παπαγγελόπουλο, δεν θίγεται η δικαιοδοσία της τακτικής Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά τους συμμετόχους.

Συγκεκριμένα, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ορίζει σαφώς ότι η άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργού καταλαμβάνει υποχρεωτικά και τους τυχόν συμμετόχους, οι οποίοι κατηγορούνται και δικάζονται μαζί του. Αν η Βουλή απορρίψει ως προδήλως αβάσιμη την πρόταση για την άσκηση ποινικής δίωξης ή αποφασίσει να μην ασκήσει δίωξη, δεν θίγεται ως προς τους συμμετόχους η δικαιοδοσία των τακτικών ποινικών δικαστηρίων, ως προς τους οποίους στην περίπτωση αυτή παύουν να έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου.

Επομένως, σε περίπτωση που η Βουλή απορρίψει ως προδήλως αβάσιμη την πρόταση άσκησης ποινικής δίωξης κατά του Παπαγγελόπουλου ή αποφασίσει να μην του ασκήσει δίωξη, ο νόμος προβλέπει ότι ενημερώνει σχετικώς τον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών διαβιβάζοντάς του τα τυχόν υπάρχοντα στοιχεία και σε περίπτωση που οι τυχόν ανακύψασες συναφείς πράξεις συνδέονται αποκλειστικώς με συμπεριφορά συμμετόχων που δεν έχουν την υπουργική ιδιότητα, η Βουλή αποστέλλει τη δικογραφία στον αρμόδιο εισαγγελέα για τις περαιτέρω ενέργειες.

Το Δικαστικό Συμβούλιο

Σημειώνεται ότι μεταξύ της τελικής απόφασης που θα λάβει η Ολομέλεια για την παραπομπή ή μη του Παπαγγελόπουλου και τυχόν συμμετόχων και του Ειδικού Δικαστηρίου, μεσολαβεί το Δικαστικό Συμβούλιο (αποτελείται από πέντε ανώτατους δικαστικούς και λειτουργεί στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου), το οποίο θα προχωρήσει κανονικά στην ποινική προδικασία. Είναι αυτό που με αμετάκλητο βούλευμά του παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο. Μάλιστα το μέλος του Δικαστικού Συμβουλίου που εκτελεί χρέη ανακριτή, έχει το δικαίωμα και οφείλει να επεκτείνει τη δίωξη και κατά των τυχόν συμμετόχων ακόμα και αν αυτοί δεν αναφέρονται στην απόφαση της Βουλής για την άσκηση της ποινικής δίωξης, εφόσον αυτή υπάρξει.