Ένα δημοσίευμα που προκαλεί σοκ, τη στιγμή που στην Ελλάδα ετοιμαζόμαστε για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που θεσπίστηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, η πανδημία είναι πιθανό να διαρκέσει για δύο χρόνια.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, ο φονικός ιός δεν θα ελεγχθεί έως ότου επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης, δηλαδή ανοσία στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Λόγω της ικανότητάς του να μεταδίδεται και από ασυμπτωματικά άτομα ο ιός μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί από τη γρίπη, αιτία των περισσότερων πανδημιών στην πρόσφατη ιστορία, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Οι άνθρωποι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι στην πιο μολυσματική φάση πριν εκδηλώσουν συμπτώματα, σύμφωνα με την έκθεση.

Μετά το lockdown δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για να ελαχιστοποιηθεί η διασπορά του ιού κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αποφασίζουν με προσεκτικές κινήσεις άρση των μέτρων σε επιχειρήσεις, εργαζομένους και δημόσιους χώρους που ανοίγουν ξανά. Ωστόσο, η πανδημία του κοροναϊού είναι πιθανό να συνεχιστεί σε κύματα που θα μπορούσαν να διαρκέσουν και μετά το 2022, υπογραμμίζει το δημοσίευμα επικαλούμενο επιστήμονες.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους στον σχεδιασμό των μέτρων ότι «αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει σύντομα και ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανές περιοδικές επανεμφανίσεις της νόσου τα επόμενα δύο χρόνια» αναφέρουν στην έκθεσή του ο διευθυντής του CIDRAP Michael Osterholm, η Kristen Moore, ο καθηγητής δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Tulane John Barry και ο Marc Lipsitch, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Στόχος είναι να υπάρξει εμβόλιο το συντομότερο δυνατό και να είναι διαθέσιμο σε μικρές ποσότητες ήδη από το τρέχον έτος. Ενώ μεγάλες ποσότητες εμβολίου κατά της πανδημίας γρίπης 2009-2010 δεν ήταν διαθέσιμες μόνο μετά την κορύφωση της επιδημίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη ακόμη και σε αυτή την περίπτωση αποφεύχθηκαν 1,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 500 θάνατοι μόνο στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από