Μέρες αγωνίας, γεμάτες διλήμματα και ανησυχίες, οι τελευταίες για το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός κάθεται στην κυριολεξία σε αναμμένα κάρβουνα. Τον απασχολούν κυρίως ο χρόνος και ο τρόπος αναστολής των περιοριστικών μέτρων, το «ξεκλείδωμα» δηλαδή της οικονομίας και της κοινωνίας από τον ευρύ κύκλο των απαγορεύσεων.

Νιώθει ο ίδιος την ανάγκη έναρξης της διαδικασίας επιστροφής των πολιτών στις δουλειές τους, αντιλαμβάνεται πόσο ζωτικής σημασίας είναι για την οικονομία και την κοινωνία η ομαλοποίηση των συνθηκών, αλλά από την άλλη κλονίζεται βλέποντας τις εξάρσεις κρουσμάτων κορωνοϊού σε ιδιωτικές κλινικές τις τελευταίες ημέρες, που δεν μαρτυρούν τίποτε άλλο πέρα από την παραβίαση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και την άμβλυνση των όρων υγιεινής μονάδων που πρώτες θα έπρεπε να πειθαρχούν.

Το προφανές δίλημμα που αντιμετωπίζει είναι πώς θα οργανωθεί η «επιστροφή» ώστε να μη χαθεί μέσα στον Μάιο ό,τι κερδήθηκε με τόσους κόπους και τόσες θυσίες τους προηγούμενους δύο μήνες. Κατά κοινή ομολογία, οι αποφάσεις μόνο εύκολες δεν είναι.

Ωστόσο έχει ένα πρώτο πλάνο και το Σαββατοκύριακο εξαντλήθηκε  σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους ειδικούς επιστήμονες, με την ομάδα Τσιόδρα και βεβαίως με τους εμπλεκόμενους υπουργούς προκειμένου να λάβει τις ορθότερες των αποφάσεων.

Το μόνο που μπορούμε να σας βεβαιώσουμε είναι ότι το «ξεκλείδωμα» θα γίνει με ηλικιακά κριτήρια, από τους μικρότερους προς τους μεγαλύτερους.

Και ο Χαρδαλιάς

Εν τω μεταξύ, έχει δώσει οδηγίες στον κινητικό και άοκνο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να «σαρώσει» στην κυριολεξία τις επικίνδυνες ζώνες και περιοχές, τις ιδιωτικές κλινικές, τα γηροκομεία και τις δομές μεταναστών και προσφύγων, ώστε να ασφαλίσει κατά το δυνατόν τις διαδικασίες «ξεκλειδώματος» και να αποφύγει ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση και μαζί εκατόμβες θυμάτων από τον κύκλο της τρίτης ηλικίας, όπως συνέβη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η αλήθεια είναι ότι ο αναβαθμισμένος προσφάτως υφυπουργός έχει επιδείξει μοναδικές ικανότητες, είναι στην κυριολεξία παντού και παρεμβαίνει πάραυτα όπου ανακύπτει πρόβλημα. Τον βοηθούν βεβαίως οι εμπειρίες που έχει αποκομίσει από την πολύχρονη θητεία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (διετέλεσε τρεις τετραετίες δήμαρχος Βύρωνα και επί σχεδόν τρία έτη συντόνιζε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος στη διάρκεια της θητείας Κώστα Μπακογιάννη), αλλά και ο οργανωτισμός που τον διακρίνει. Ηταν ομολογουμένως μία από τις θετικές εκπλήξεις της παρούσης περιόδου και από τα πρόσωπα που τίμησαν τη θέση και τον ρόλο που τους εμπιστεύτηκε η πολιτεία. Γράφει, πέραν των άλλων, και πολιτικές υποθήκες τούτο τον καιρό ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αν μάλιστα ασφαλίσει και το «ξεκλείδωμα», το μέλλον του προδιαγράφεται σπουδαίο.