Αντιδράσεις έχει  προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτραπούν συγκεντρώσεις πριν την άρση των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Το ΚΚΕ, μέσω του ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, καλεί τους εργαζόμενους να μη μείνουν σιωπηλοί και να συμμετέχουν στις δράσεις που διοργανώνουν αύριο Τρίτη, συνδικάτα, σε εννέα σημεία της Αττικής αλλά και σε όλη την Ελλάδα,  με τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων προφύλαξης.

Όπως είπε οι εργαζόμενοι όχι μόνο πρέπει να είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα, αλλά «πρέπει τώρα να πάρουμε μέρος και να κινητοποιούμαστε και αύριο, Μέρα Δράσης για τα εργασιακά ζητήματα, και την Πρωτομαγιά».

«Όχι» συγκεντρώσεις την Πρωτομαγιά

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δε θέλει κινητοποιήσεις όσο διαρκούν τα μέτρα λόγω κοροναϊού.

«Όπως το Πάσχα, έτσι και η Πρωτομαγιά» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κλείνοντας το ενδεχόμενο να επιτραπούν συγκεντρώσεις την ερχόμενη Παρασκευή.

Η κυβέρνηση καλεί τις πολιτικές δυνάμεις και τα σωματεία να τηρήσουν τους περιορισμούς και μίλησε για μεταφορά του εορτασμου της Πρωτομαγιάς το πρώτο Σάββατο μετά την πρώτη άρση των περιορισμων.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον ο Πρωθυπουργός ανακοινώσει αύριο τη σταδιακή χαλάρωση περιορισμών από τις 4 Μαϊου, η Πρωτομαγιά θα εορταστεί το Σάββατο 9 Μαϊου.

Κουτσούμπας : Ανεπίτρεπτο να απαγορευθούν οι συμβολικές διαμαρτυρίες

Σύμφωνα ωστόσο με το Δημήτρη Κουτσούμπα, οι εργαζόμενοι όχι μόνο πρέπει να είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα, αλλά «πρέπει τώρα να πάρουμε μέρος και να κινητοποιούμαστε και αύριο, Μέρα Δράσης για τα εργασιακά ζητήματα, και την Πρωτομαγιά».

«Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όμως δεν μπορεί να μείνουμε σιωπηλοί, πρέπει είτε από το σπίτι οι ευπαθείς ομάδες, είτε στο δρόμο εκεί που θα καλέσουν τα συνδικάτα συντεταγμένα να διαδηλώσουν» είπε, προσθέτοντας πως «μιλάμε για συμβολικές διαμαρτυρίες και στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις και σε συνοικίες της Αθήνας».

Υπογράμμισε δε, ότι είναι ανεπίτρεπτο να απαγορευθεί κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι «πρέπει να συνταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με αυτή τη λογική και αυτήν την άποψη».

Αναφέρθηκε εξάλλου και στη συναυλία της Α. Πρωτοψάλτη λέγοντας ότι «και αυτό ήταν δείγμα της κυβερνητικής υποκρισίας», καθώς από τη μια η κυβέρνηση «εκτοξεύει μύδρους και στέλνει αστυνομικές δυνάμεις κατά γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων όταν διαμαρτύρονται και διεκδικούν για να μείνουν όρθιοι και δυνατοί και λέει ότι συνωστίζονται» και από την άλλη, «βλέπουμε να συνωστίζεται ο κ. Πρωθυπουργός ή άλλα κυβερνητικά στελέχη με αφορμή την -πολύ καλή κατά τα άλλα- ενέργεια της κυρίας Πρωτοψάλτη».

Κανέλλη: Θα βγούμε στους δρόμους όπως πρέπει

Στο ίδιο μήκος κύματος η Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε: «Θα βγούμε στους δρόμους, όπως πρέπει, για να σταθούμε στο πλευρό του εργαζόμενου» που τον περιμένουν δύσκολες ημέρες μετά την άρση του lockdown.

«Δεν είναι τυχαίο ότι τα ΜΑΤ μπήκαν στον “Ευαγγελισμό”», σχολίασε, κάνοντας λόγο για συνδικαλιστικά ορατούς λόγους που οδήγησαν στην εισβολή των αστυνομικών στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Οι «Ταξιάρχαι» και η «Κασταλία» που δεν είχαν συγχρωτισμό τηρούσαν τους κανόνες και δεν τον έκαναν οι επιστήμονες και οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» που ξαφνικά αποφάσισαν να παραβιάσουν τα μέτρα, διερωτήθηκε ειρωνικά η βουλευτής του ΚΚΕ, επιμένοντας ότι στην περίπτωση του «Ευαγγελισμού» υπήρξε επίθεση της Αστυνομίας σε βάρος των συγκεντρωμένων.

«Δεν κάνουμε πίσω σε διεκδικήσεις εργατικές, δεν θα εκχωρήσουμε δικαιώματα, η Πρωτομαγιά του κοροναϊού πρέπει να έχει και ένα σύνθημα, γιατί ο λαός έχει πληρώσει πολλά. Είναι εργατική Πρωτομαγιά και αν νομίζετε ότι εργάτες θα βγουν στους δρόμους για να βλάψουν εργάτες, κάνετε λάθος» είπε χαρακτηριστικά η κ. Κανέλλη.