Ο κοροναϊός δεν επιτίθεται μόνο στους πνεύμονες, αλλά επίσης επιτίθεται στα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα, προκαλώντας προβλήματα σε αρκετά ζωτικά όργανα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που πραγματοποίησε μια διεθνής ομάδα ερευνητών.

«Ο ιός μπαίνει στο ενδοθήλιο, το οποίο είναι η αμυντική γραμμή των αιμοφόρων αγγείων. Έτσι μειώνει την άμυνα του οργανισμού και προκαλεί προβλήματα στη μικροκυκλοφορία του αίματος»,  αναφέρει ο ερευνητής Φρανκ Ρουτζίσκα, ερευνητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης.

Το συμπέρασμα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό The Lancet, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς με καταστάσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία τους – όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υπέρταση και οι καρδιακές παθήσεις – διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νόσο Covid-19 σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

«Απ’ ότι βλέπω κλινικά, οι ασθενείς έχουν προβλήματα σε όλα τα όργανα – στην καρδιά, τα νεφρά, το έντερο, παντού,» λέει ο ίδιος επιστήμονας.

Η ομάδα του Ρουτζίσκα χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο για να εξετάσει τα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων των ασθενών με Covid-19, στους οποίους βρήκαν σημάδια βλάβης.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει επειδή ο SARS-CoV-2 επιτίθεται στον υποδοχέα ACE2, ο οποίος είναι ένα ένζυμο στα κύτταρα των πνευμόνων, αλλά και σε πολλά άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών, των νεφρών και της καρδιάς.

Πάντως, ο Ρουτσίτσκα θεωρεί ότι μια θεραπεία με τη χρήση αντι-φλεγμονώωδών φαρμάκων θα μπορούσε να καταστήσεις τα αιμοφόρα αγγεία πιο ανθεκτικά στον ιό.

Υπάρχουν ωστόσο και επιφυλάξεις για τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης. Ο καθηγητής παθολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ Τζον Νίκολς λέει ότι πρέπει να γίνουν και άλλες εργαστηριακές μελέτες προκειμένου επιβεβαιωθεί η πραγματική αιτία της ιογενούς λοίμωξης».