Πολλές είναι οι λεπτομέρειες που θα πέσουν στο τραπέζι της κυβέρνησης σχετικά με την άρση των μέτρων.

Αυτό που είναι ήδη γνωστό είναι πως μέχρι στιγμής είναι πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα Απριλίου.

Αν τα μέτρα τηρηθούν και δοθεί το πράσινο φως από τους επιστήμονες, τότε δεν αποκλείεται από τις 10 Μαΐου να δούμε την πρώτη σταδιακή εφαρμογή κάποιων –και σίγουρα όχι όλων – των μέτρων.

Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια, πιθανότατα πρώτα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα, ανάμεσα σε αυτά τα οπτικά και τα κομμωτήρια, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα εστίασης και σε τρίτο τα πολυκαταστήματα.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, στόχος είναι να καταργηθούν η αποστολή SMS αφού φυσικά πρώτα ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με όσα ο είπε ο Πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε με σπουδαίους Έλληνες αθλητές, η άθληση θα είναι από τις πρώτες δραστηριότητες που θα επιτραπούν όταν ξεκινήσει η χαλάρωση της καραντίνας.

Τέλος σε ότι αφορά την μετακίνηση των πολιτών το πιο πιθανό σενάριο είναι να επιτραπεί πρώτα η μετακίνηση μέσα στις πόλεις και σε δεύτερο χρόνο στην επαρχία.

Η κρίσιμη περίοδος που θα κρίνει τα πάντα

Πάντως ο άμεσος στόχος που θέλει να επιτύχει η κυβέρνηση είναι η κατάσταση να παραμείνει ελεγχόμενη και να μην υπάρξει χαλάρωση από την πλειονότητα των πολιτών τς ημέρες του Πάσχα.

Ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ακόμη πως θα ισχύσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας Ι.Χ. το Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, παρ’όλο που η πρόταση υπάρχει στο τραπέζι.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την εικόνα που θα επικρατήσει στις εκκλησίες από την Μεγάλη Πέμπτη ως το Μεγάλο Σάββατο και το βράδυ της Ανάστασης και προαναγγέλλεται ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι και θα ενισχυθούν οι περιπολίες.

Σύψας: Τα μέτρα να τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια

Πολύ κρίσιμη θεωρείται η  Μεγάλη Εβδομάδα για την πορεία του κοροναϊου  στην Ελλάδα.

Κι αυτό για δύο λόγους, όπως εξηγεί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κ.Νίκος Σύψας, λοιμωξιολόγος, μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊο.

O πρώτος λόγος, είναι ότι διανύουμε περίοδο κορύφωσης της επιδημίας, επομένως από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ύφεση.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη, έχει να κάνει με την περίοδο και τις συνήθειες του Πάσχα. Αν δεν προσέξουμε και δεν τηρηθούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, τότε μπορεί να δούμε έξαρση του κοροναϊου, προειδοποιεί ο κ. Σύψας.

Αν ο κόσμος δεν ακολουθήσει τα περιοριστικά μέτρα και δούμε μεγάλες παρέες σε κλειστό χώρο, τότε αυξάνει ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην κοινότητα. Τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα θα φανούν μετά από 10-15 ημέρες.

«Αυτό σημαίνει ότι τον Μάιο θα δούμε να ανεβαίνουν πάλι τα κρούσματα του κοροναϊου στην Ελλάδα», προειδοποίησε μεταξύ άλλων ο κ. Σύψας.

Προανήγγειλε δε ενημερωτική καμπάνια για τους σωστούς τρόπους χρήσης της μάσκας.

Τσιόδρας: Τα κριτήρια που θα οδηγήσουν στην άρση των μέτρων

Μείωση μεταδοτικότητας, αντοχή του συστήματος υγείας, έλεγχος εστιών αναζωπύρωσης και η καταγραφή της ανοσίας είναι οι βασικοί παράμετροι για την σταδιακή άρση των μέτρων.

Όπως επεσήμανε χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήσης Τσιόδρας, δεν περιμένει να δει μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα.

Πρώτο κριτήριο είναι η μεταδοτικότητα για άρση των μέτρων. Ο κύριος αριθμητικός δείκτης για τον υπολογισμό είναι το R0 που αντιπροσωπεύει το μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο.

Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας,

ενώ το τρίτο είναι ο προσεκτικός έλεγχος εστιών αναζωπύρωσης του ιού, ο οποίος συνδέεται και άμεσα με την εμφάνιση η όχι πολλών κρουσμάτων.

Τέλος το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για την οποία οι επιστήμόνες κάθε μέρα γνωρίζουν και κάτι καινούργιο «Όλοι λένε ότι υποκαταγράφουμε τον ιό αρκετές κλίμακες, αλλά κανείς δεν έχει δεδομένα. Και αυτά τα δεδομένα μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Και είναι τεράστια η ετερογένεια της νόσου, αυτή τη στιγμή, σε όλη την Ευρώπη. Θα το έχετε δει, θα το έχετε παρακολουθήσει» σημειώνει εδώ ο κ. Τσιόδρας.

Χαρδαλιάς: Οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις εξελίξεις

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επέστησε την προσοχή των πολιτών αυτή την εβδομάδα, την οποία χαρακτήρισε ως την πλέον κρίσιμη. «Οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις εξελίξεις και θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα και «αν θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας είπε και πρόσθεσε: «Αν κάποιοι θέλουν να πάρουν την ευθύνη να επιστρέψουμε στην αρχή ας το πράξουν».

Το σχέδιο της Κομισιόν για άρση του lockdown στην Ευρώπη

Τον χάρτη για την προετοιμασία μιας συντονισμένης εξόδου από περιοριστικά μέτρα και την αποφυγή λαθών που μπορεί να οδηγήσουν πίσω στην έναρξη της πανδημίας του νέου κοροναϊου παρουσίασε η Κομισιόν.

Οι συστάσεις αναμενόταν να ανακοινωθούν την περασμένη εβδομάδα, αλλά η στιγμή κρίθηκε πρόωρη, και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέβαλε τη συνέντευξη Τύπου της για σήμερα Τετάρτη.

Αυτός ο οδικός χάρτης θέτει τρία κριτήρια εξόδου: μια παρατεταμένη μείωση της εξάπλωσης του ιού, ένα σύστημα υγείας επαρκώς εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει μια αύξηση των λοιμώξεων μετά την άρση των μέτρων και επαρκή ικανότητα διεξαγωγής τεστ.

Η ευρωπαϊκή εκτελεστική αρχή επιμένει στον συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών. Η αρχή της επιδημίας είχε οδηγήσει σε διάσπαρτα εθνικά μέτρα, είτε αυτά αφορούσαν το κλείσιμο συνόρων, είτε την απόφαση ορισμένων χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, να απαγορεύσουν εξαγωγή προστατευτικού εξοπλισμού, προτού επιτευχθεί τελικά μια αλληλέγγυα στάση.

Με σκοπό τον τερματισμό των μέτρων απομόνωσης, η Επιτροπή τονίζει ιδίως τη σημασία των εφαρμογών κινητών τηλεφώνων για ανίχνευση, οι οποίες «μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή των αλυσίδων μετάδοσης της μόλυνσης γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα από ό,τι τα μέτρα του περιορισμού».

Πρέπει να βασίζονται «στη συγκατάθεση του χρήστη και να σέβονται πλήρως τους κανόνες της ΕΕ για το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα», αναφέρει η Επιτροπή, που έχει ετοιμάσει μια «εργαλειοθήκη» σχετικά με αυτό το θέμα.

Προστασία των ηλικιωμένων

Η Κομισιόν συνιστά μια «σταδιακή» άρση των μέτρων περιορισμού και οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες να προστατευτούν «για μεγαλύτερο διάστημα».

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που αποφασίστηκαν από τις διάφορες χώρες, ορισμένες από τις οποίες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, «πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν από πιο στοχευμένες παρεμβάσεις», για να διασφαλιστεί ο σεβασμός της δημοκρατίας.

Η άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να γίνει με συντονισμένο τρόπο και το εκ νέου άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων, το κλείσιμο των οποίων πρέπει να παραταθεί έως τις 15 Μαΐου, πρέπει να γίνει σε ένα δεύτερο βήμα.   Η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι «ολόκληρος ο πληθυσμός δεν πρέπει να επιστρέψει στον τόπο εργασίας τους ταυτόχρονα» και ότι «η τηλεργασία πρέπει να συνεχίσει να ενθαρρύνεται». Όσον αφορά τα σχολεία, ανέφερε τη δυνατότητα προσαρμογής των ωρών γευμάτων και του μειωμένου αριθμού τάξεων.