Περίπου 80 χώρες έχουν απευθύνει έκκληση για οικονομική βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Θα ακολουθήσουν επίσημες αιτήσεις στήριξης, ενώ το συμβούλιο του Ταμείου έχει ήδη εγκρίνει 10 προγράμματα και έως το τέλος του μήνα θα έχουν εγκριθεί άλλα 40, τονίζει στο «Βήμα της Κυριακής» ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ βρίσκεται στην καρδιά της αμερικανικής μεγαλούπολης και παγκόσμιου οικονομικού κέντρου και αναλύει τις τρέχουσες εξελίξεις με αίσθηση ψυχραιμίας αλλά και συγκρατημένης αισιοδοξίας για το μέλλον.

Ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ θεωρεί ότι επειδή η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, οι προβλέψεις που γίνονται είναι επισφαλείς και υποκείμενες σε αναθεωρήσεις.

Στον πυρήνα του ερωτήματος για το εάν θα υπάρξει παγκόσμια ύφεση και πόσο, υπογραμμίζει ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν οι ανεπτυγμένες χώρες θα υποστούν μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 6% το 2020, ενώ συμπληρώνει πως ανάλογες εξελίξεις θα παρατηρηθούν στις αναδυόμενες οικονομίες και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

«Τα δημόσια χρέη θα εκτοξευτούν στα ύψη, καθώς θα προσπαθούν οι χώρες να υποστηρίξουν τα συστήματα υγείας τους και την οικονομική δραστηριότητα σε εθνικό πλαίσιο. Αρα, όντως βρίσκεται σε εξέλιξη μια παγκόσμια ύφεση» τονίζει και συνεχίζει με την αναφορά ότι, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης στα προηγούμενα της πανδημίας επίπεδα.

Στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι αυτό δεν σημαίνει όμως ολική επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση της κάθε οικονομίας μεμονωμένα. «Αλλο πράγμα η οικονομική κατάσταση της κάθε οικονομίας μεμονωμένα. Αλλο πράγμα η ανάκαμψη των αριθμών και άλλο η επούλωση των διαρθρωτικών πληγών που θα προκαλέσει η ύφεση στον παραγωγικό ιστό της κάθε χώρας. Είμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα».

Διαβάστε περισσότερα στη συνέντευξη του Μιχάλη Ψαλιδόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής»