«Αν πάνε μερικές χιλιάδες άνθρωποι να προσκυνήσουν τον επιτάφιο είναι εστία διασποράς του κορονοϊού. Προσωπικά τρέμω το Πάσχα, τρέμω μην γίνουν τέτοια πράγματα που θα ακυρώσουν όλες μας τις προσπάθειες», δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας στον ΑΝΤ1 μεταξύ άλλων, τονίζοντας την ύπαρξη ψευδών τεστ στην αγορά.

«Θα είναι πολύ κρίμα αυτή τη στιγμή που τα έχουμε καταφέρει τόσο καλά να τα τινάξουμε όλα στον αέρα για το Πάσχα. Θα είναι μεγάλο έγκλημα σε βάρος της Ελλάδος και αναφέρομαι όχι μόνο στις μετακινήσεις στην επαρχία. Αν αρχίσουμε να μετακινούμαστε από το λεκανοπέδιο όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση του κορονοϊού στην επαρχία, θα διασπείρουμε τον ιό σε όλη την Ελλάδα. Δεν θα έχουμε πτωτική καμπύλη, θα μπούμε στον Μάιο και θα έχουμε δεύτερο κύμα», ανέφερε.

Πρέπει να είμαστε φοβερά προσεκτικοί το Πάσχα

«Οι πιστοί και κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι να μην μεταβούν στην εκκλησία για να προσκυνήσουν. Αν πάνε μερικές χιλιάδες άνθρωποι να προσκυνήσουν τον επιτάφιο είναι εστία διασποράς. Προσωπικά τρέμω το Πάσχα, τρέμω μην γίνουν τέτοια πράγματα που θα ακυρώσουν όλες μας τις προσπάθειες. Πρέπει να είμαστε φοβερά προσεκτικοί» είπε και τόνισε: «αν συσσωρευτούν άνθρωποι οι οποίοι φιλούν τον ίδιο επιτάφιο θα έχουμε πρόβλημα. Η εκκλησία πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά. Έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω πως πρέπει να συνεχίσει να το κάνει».

Δεν υπάρχουν ημερομηνίες για την άρση των μέτρων

«Δεν είναι σωστό να στείλουμε την αστυνομία που κάνει ένα εκατομμύριο πράγματα έξω από τις εκκλησίες. Η εκκλησία πρέπει να κάνει το καθήκον της» επεσήμανε.

Για την άρση των μέτρων ο κ. Σύψας είπε: «δεν υπάρχουν ημερομηνίες. Για να έχουμε ημερομηνίες πρέπει να έχουμε τις σωστές καμπύλες. Δηλαδή όταν έχουμε σαφή πτωτική τάση, κάθε μέρα να πέφτουν τα νούμερα και να φτάσουμε σε μονοψήφια, τότε θα συζητήσουμε για άρση των μέτρων. Ένα λάθος στην άρση των μέτρων μπορεί να μας οδηγήσει σε μια ξαφνική άνοδο του ιού και πάλι. Ναι θα γίνει άρση πολύ αργά, πολύ σταδιακά. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση για τον ιό και σε επίπεδο πολίτη και σε επίπεδο πολιτείας. Ναι μεν θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα αλλά θα υπάρχουν κανόνες στην καθημερινή μας ζωή που πρέπει να ακολουθούμε. Δεν θα είναι ακριβώς ίδια τα πράγματα όπως ήταν πριν», είπε.

Προσοχή διότι υπάρχουν αναξιόπιστα τεστ για τον κοροναϊό

Για τα μαζικά τεστ στον πληθυσμό ανέφερε πως «θα γίνουν για να δούμε πόσοι Έλληνες πολίτες έχουν αντισώματα και αναλόγως θα λαμβάνουμε μέτρα. Προσοχή διότι υπάρχουν αναξιόπιστα τεστ».

Για τη χρήση μάσκας, ο κ. Σύψας σημείωσε πως «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι οι χειρουργικές μάσκες είναι για γιατρούς και επειδή υπάρχει σχετική έλλειψη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό. Αν χρησιμοποιούμε αυτοσχέδιες μάσκες, πρέπει να τις χρησιμοποιούμε με ασφάλεια, λόγου χάρη να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Αν πάμε σούπερ μάρκετ με την αυτοσχέδια μάσκα, όταν γυρίσουμε να την απομακρύνουμε με ασφάλεια για να μην μολυνθούμε. Μπορούμε κάποιες μάσκες, έστω και αυτοσχέδιες να τις χρησιμοποιούμε όταν υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός, όπως λεωφορείο και σούπερ μάρκετ. Αλλά με πολύ μεγάλη ασφάλεια. Όλοι οι ειδικοί τονίζουν πως η χρήση της μάσκας είναι συμπληρωματική των βασικών μέτρων: Δύο μέτρα απόσταση, δεν αγγίζω τίποτα, απολυμαίνω τα χέρια μου, δεν αγγίζω το πρόσωπό μου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιήσω μάσκα, αλλά όχι ιατρικές γιατί αυτές είναι για τους γιατρούς», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κύριος Σύψας, πρόσθεσε: «Θέλουμε και εγώ και οι συνεργάτες μου και οι επιστήμονες να γυρίσουμε στα αμφιθέατρα μας, στα εργαστήριά μας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από