Κραυγή αγωνίας έρχεται από τη Γάζα ύστερα από την καταγραφή τουλάχιστον 12 κρουσμάτων της φονικής επιδημίας του κοροναϊού.

Οι κάτοικοι στην πυκνοκατοικημένη περιοχή που είχαν συνηθίσει να είναι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, όμως τώρα μαζί με τον αποκλεισμό έχουν να αντιμετωπίσουν και την πανδημία.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας από το 2007. Κάτι που έχει καταστρέψει σχεδόν το σύστημα υγείας του μικρού αυτού θύλακα, στον οποίο κατοικούν τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

Την ίδια ώρα στην περιοχή υπάρχουν μόνο 70 κρεβάτια στην εντατική, οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλες. Ελλείψεις υπάρχουν εξάλλου σε ηλεκτρική ενέργεια και βασικά φάρμακα.

Τα πάντα είναι κλειστά, συμπεριλαμβανομένων των ζωτικών κέντρων επισιτιστικής βοήθειας, και οι άνθρωποι που εδώ και χρόνια ζουν απόκομμένοι από τον κόσμο, τώρα καλούνται να μείνουν σπίτι τους.

«Από τότε που μας είπαν ότι ήρθε ο κοροναϊός στη Γάζα, δεν κοιμόμαστε. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», λένε κάτοικοι μιλώντας στην κάμερα του bbc.

Στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια μια οικογένεια παλαιστινίων, μένει σπίτι και ανησυχεί.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι», λέει η μητέρα. «Ξέρουμε ότι η Γάζα δεν έχει τα μέσα για να παλέψει με αυτό τον ιό». Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ προειδοποιεί για την τεράστια απειλή που επικρέμεται πάνω από τον πληθυσμό στην περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα, αλλά και λόγω της επισιτιστικής κρίσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από