Στη μάχη που μαίνεται και στη χώρα τους με τον κοροναϊό θέλησαν να συνεισφέρουν ο Μάρκο Λιβάγια και η σύζυγός του.

Κατόπιν συνεννόησης με τη σύντροφό του, ο επιθετικός της ΑΕΚ κατέθεσε 50.000 ευρώ σε δυο νοσοκομεία του Σπλιτ για την αγορά δυο αναπνευστήρων.

«Βλέπουμε συνέχεια τηλεόραση για το τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της Κροατίας. Έτσι αποφάσισα να βοηθήσω αφού μπορώ να το κάνω. Αποφάσισα να δώσω ένα ποσό για αυτό που χρειάζονται περισσότερο τα νοσοκομεία.

Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν αλλά δεν έχουν τα χρήματα οπότε είναι φυσιολογικό να το κάνουμε εμείς που μπορούμε. Είναι μια δύσκολη εποχή και πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι», ανέφερε ο Λιβάγια στην ιστοσελίδα «slobodnadalmacija.hr».

Η Ίρις Ράισιτς από την πλευρά της, ανέφερε: «Τηλεφωνήσαμε τον καλό μας οικογενειακό φίλο τον γιατρό Κόλιου Πόλακ ο οποίος μας συμβούλεψε να αγοράσουμε αναπνευστήρες. Μας έφερε σε επαφή με τον διευθυντή ενός νοσοκομείο στο Σπλιτ και η απόφαση πάρθηκε άμεσα. Δεν διστάσαμε στιγμή και στείλαμε αμέσως το απαιτούμενο ποσό στον λογαριασμό του νοσοκομείου».

Μιλώντας για τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, ο Λιβάγια σημείωσε: «Πήραμε έναν ελάχιστα χαμηλότερο μισθό. Καμία σχέση σε σύγκριση με άλλες χώρες. Δεν έχουμε συζητήσει για περικοπές στα συμβόλαια. Όσο για το πότε θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα τίποτα δεν θα γνωστοποιηθεί τουλάχιστον μέχρι τις 21 Απριλίου. Μετά θα πάρουν μια απόφαση για το αν μπορούμε να συνεχίσουμε. Όπως λένε και οι Έλληνες, τα πρωταθλήματα όλων των άλλων αθλημάτων μπορούν να διακοπούν οριστικά αλλά όχι του ποδοσφαίρου».

Παράλληλα ερωτήθηκε για το πώς περνάει στην καραντίνα και απάντησε: «Προπονούμαι και προσπαθώ να διατηρήσω την φυσική μου κατάσταση κάθε μέρα. Ο προπονητής μας, μας παρακολουθεί καθημερινώς μέσω μιας εφαρμογής. Κάθε δύο μέρες βγαίνω έξω από το σπίτι και τρέχω. Πρέπει να είμαι έτοιμος για όταν ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα».

Όσο για την σύγκριση Ελλάδας-Κροατίας στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας η Ίρις Ράιτσιτς τόνισε: «Όπως και στην Κροατία έτσι κι εδώ υπάρχουν περιορισμοί. Μπορείς να πας μόνο στο σούπερ μάρκετ, να δεις έναν γιατρό, να βοηθήσεις ηλικιωμένους και να βγεις με τον σκύλο.

Όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία είναι κλειστά. Κάθε φορά που κάποιος θέλει να βγει πρέπει να στείλει ένα μήνυμα σε συγκεκριμένο νούμερο με το όνομα και τη διεύθυνση. Έτσι ελέγχουν την κίνηση του κόσμου. Η αστυνομία κάνει συνεχώς περιπολίες και δεν υπάρχουν συγκεντρώσεις. Αν ένα άτομο βγει έξω χωρίς άδεια τότε του επιβάλλεται πρόστιμο.

Οι Έλληνες είναι όπως οι Κροάτες. Λατρεύουν να μένουν έξω για ποτό, καφέ και κουβέντα. Όταν στην αρχή έκλεισαν τα σχολεία το εξέλαβαν σαν διακοπές. Πάνω από 2.000 άτομα πήγαν σε μια γνωστή παραλία την πρώτη μέρα των… διακοπών. Όμως η αστυνομία πήγε και τους έδιωξε».