Θετικός στον κοροναϊό βρέθηκε ο πλοίαρχος Μπρετ Κρόζιερ, ο οποίος απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ως κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt, το πλήρωμα του οποίου έχει πληγεί από τον ιό.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι επικαλούνται δύο συμμαθητές του από τη Ναυτική Ακαδημία, ο Κρόζιερ είχε αρχίσει να παρουσιάζει συμπτώματα πριν απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται πως αποπέμφθηκε μετά τη διαρροή επιστολής που είχε στείλει στην ηγεσία του Ναυτικού, στην οποία ανέφερε πως δεν έχουν ληφθεί από την υπηρεσία τα απαραίτητα μέτρα για την ταχεία απομάκρυνση ναυτών από το σκάφος, καθώς ο κοροναϊός εξαπλωνόταν στο πλοίο.

«Πυρά» από την κυβέρνηση

Ο Τόμας Μόντλι, εκτελών χρέη υπουργού Ναυτικού, είπε ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στη δυνατότητα του Κρόζιερ να διοικεί αποτελεσματικά εν μέσω της κρίσης, αφού ο πλοίαρχος έστειλε την επιστολή μέσω συστήματος μη απορρήτων email σε 20 με 30 άτομα.

Η αποστολή ενός τέτοιου μηνύματος, είπε ο Μόντλι, προκάλεσε αδικαιολόγητη ανησυχία σχετικά με την υπηρεσιακή ετοιμότητα του σκάφους και υπονόμευσε την ιεραρχία. «Στέλνοντάς το έτσι, δεν φρόντισε να διασφαλίσει πως δεν θα διέρρεε. Και αυτό είναι μέρος της ευθύνης του» πρόσθεσε.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε στήριξη στην απόφαση του Μόντλι. «Δεν θα έπρεπε να μιλά έτσι σε μια επιστολή. Πιστεύω πως αυτό που έκανε ήταν απαίσιο».

Το «αντίο» στον πλοίαρχο

Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media την Παρασκευή, ναύτες του USS Theodore Roosevelt χειροκροτούν τον πλοίαρχο και φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του, την ώρα που εκείνος αποβιβάζεται.

Παρότι έφυγε σαν ήρωας από το αεροπλανοφόρο, το μέλλον του είναι αβέβαιο, αφού ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτικού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πειθαρχικών κυρώσεων.

«Θα τοποθετηθεί αλλού, ενώ θα γίνει έρευνα για να αποφασιστεί αν πρέπει να αντιμετωπίσει πειθαρχικές κυρώσεις» δήλωσε στο Reuters ο Τόμας Μόντλι, ενώ συμπλήρωσε ότι η επιστολή του πλοιάρχου κυκλοφόρησε ευρέως, προτού καν τη δει ο ίδιος.

«Δεν τον διώχνουμε από το ναυτικό», συμπλήρωσε ο υπουργός, ενώ σχετικά με την έρευνα είπε: «Δεν θα τους κατευθύνω να κάνουν κάτι άλλο πέρα από το να ερευνήσουν τα γεγονότα. Δεν μπορώ να ασκήσω αδικαιολόγητη πίεση σε αυτή την έρευνα».