Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την επάρκεια των οικονομικών μέτρων για την ανάσχεση της επερχόμενης ύφεσης από την πανδημία του κοροναϊού.

37 δις στη διάθεση της κυβέρνησης

Το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ όπως το διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη βουλή προς την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι «δαπανήστε» μέχρι –αν επιτευχθεί φυσικά- την έκδοση του κορονο-ομολόγου.

Μάλιστα απαντώντας σε αυτή την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μέτρα ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να υλοποιήσει τόσο το Μάιο όσο και τον Ιούνιο χωρίς να υπάρχουν ταμειακά προβλήματα το πακέτο μέτρων που λήγει στα τέλη Απριλίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της προς αξιοποίηση 37 δις ευρώ στα ταμεία του κράτους και εκτίμησε ότι με τα ως τώρα δεδομένα η ύφεση θα κυμανθεί κάπου στο 4%.

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ήδη τα μέτρα της κυβέρνησης είναι πάνω από το μέσο όρο του ΑΕΠ που λαμβάνονται στην ΕΕ (3,5% έναντι 3%), τονίζοντας ότι το Μάιο η κυβέρνηση μπορεί να υπερδιπλασιάσει το δημοσιονομικό πακέτο των 6,8 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση κινείται χωρίς μαξιμαλισμούς και ανεύθυνες πλειοδοσίες

Σημειώνεται δε, ότι οι αρχικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην οικονομία για την ενίσχυση της ρευστότητας προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η παραγωγική διαδικασία είναι ύψους τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει διάφορα εργαλεία όπως πχ η πιο ευέλικτη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

«Η Κυβέρνηση, στο πεδίο της οικονομίας, κινείται γρήγορα και αποφασιστικά, μακριά από μαξιμαλισμούς και ανεύθυνες πλειοδοσίες. Υλοποιεί ένα συνεκτικό και δυναμικό σχέδιο, στηρίζοντας την κοινωνία και την οικονομία, με αίσθημα δικαίου, στο πλαίσιο των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων» τονίζει στο ΑΠΕ ο κ. Σταϊκούρας.

Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει την κριτική που άσκησε στον ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός καθώς κατά την κυβέρνηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το «δαπανήστε» ουσιαστικά πλειοδοτεί και ανοίγει το δρόμο για ένα νέο μνημόνιο στην οικονομία.

Η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει το βάθος της επερχόμενης ύφεσης

Πάντως η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου επέμεινε στην κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η κυβέρνηση φαίνεται να μην καταλαβαίνει το βάθος της ύφεσης που έρχεται μπροστά μας. Τα μέτρα τα οποία λαμβάνει δεν ανταποκρίνονται στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε ούτε σε ποσότητα, ούτε σε ποιότητα, ούτε στον χρόνο λήψης», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον Σκάι.

«Το ποσό των κυβερνητικών μέτρων είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, η ποιότητά τους είναι προβληματική διότι δημιουργούν έναν δρόμο για απολύσεις και μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, το πακέτο δεν είναι εμπροσθοβαρές για να προλάβει τις εξελίξεις», σημείωσε.

Στόχος η γρήγορη ανάκαμψη

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί ένα οικονομικό σχέδιο που ανταποκρίνεται στις συνθήκες του κοροναϊού» προσθέτει και η κα Αχτσιόγλου συμπληρώνει:

« Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όταν κλείσει η περίοδος της υγειονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι να βρίσκονται κατά το δυνατόν στο ίδιο επίπεδο εισοδήματος και οι επιχειρήσεις στην ίδια περίπου κατάσταση, όπως πριν την έναρξη της κρίσης»

« Η κρίση είναι δεδομένη, το θέμα είναι αν θα μπορέσουμε να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη» αναφέρει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα της προτείνει:

«Την πλήρη μισθολογική κάλυψη των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έκλεισαν και πλήττονται, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και τη διατήρηση των συμβάσεων εργασίας όπως είναι».

« Αντιθέτως οι επιλογές της κυβέρνησης είναι: α) η αναστολή συμβάσεων εργασίας, δηλαδή μετατρέπει τους εργαζόμενους σε άνεργους επιδοματούχους χωρίς καν τη δέσμευση για όλες τις επιχειρήσεις να κρατήσουν τους ίδιους εργαζόμενους με τους ίδιους μισθούς και τους ίδιους όρους εργασίας, β) η εκ περιτροπής εργασία, όπου οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με τον μισό μισθό» επισημαίνει η κα Αχτσιόγλου.