Αρκετή συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα για τις ηλικιακές ομάδες που προσβάλλει ο κοροναϊός, με τους επιστήμονες να διαμηνύουν πως κανείς δεν πρέπει να παίρνει αψήφιστα τον φονικό ιό, καθώς κανείς δεν είναι άτρωτος. Με τη Νέα Υόρκη να βιώνει τη φονικότερη ημέρα από την έναρξη της πανδημίας, καθώς καταγράφηκαν 562 θάνατοι σε ένα 24ωρο, τα στοιχεία που έρχονται από την αμερικανική πόλη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του κοροναϊού, σοκάρουν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, μεγάλος αριθμός αυτών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία έχοντας μολυνθεί από τον ιό, είναι νεαρής ηλικίας, με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να αναιρούν προηγούμενες εκτιμήσεις τους σχετικά με το ποιος κινδυνεύει περισσότερο.

Η Νέα Υόρκη έχει περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα από οπουδήποτε στον πλανήτη και περίπου ένας στους πέντε ασθενείς είναι ηλικίας κάτω των 44 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υγειονομικό τμήμα της πόλης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περιπτώσεις να προκύψει μέτρια ή σοβαρή επιπλοκή εμφανίστηκαν στο 10% – 15% των ενηλίκων ηλικίας κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ανατροπή στα πρώτα δεδομένα

Επί μήνες, το μήνυμα από τις αρχές ήταν ότι οι ηλικιωμένοι ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι στον ιό, εξ’ ου και προέτρεπαν τους νέους ανθρώπους να μένουν στα σπίτια τους, όχι για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά για να αποφύγουν τη μετάδοση της νόσου σε μεγάλους ηλικιακά ανθρώπους. Τα δεδομένα ωστόσο άλλαξαν στα μέσα Μαρτίου, όταν κορυφαίος σύμβουλος υγείας του Λευκού Οίκου προειδοποίησε ότι οι νέοι στην Ιταλία και στη Γαλλία αρρώστησαν.  Τώρα, η τάση αυτή έχει εμφανιστεί στις ΗΠΑ.

«Τόσοι πολλοί ασθενείς δεν ταιριάζουν με την εικόνα που μας περιέγραψαν από την Κίνα ή την Ιταλία. Δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι ασθενείς ευάλωτοι, είναι οποιοσδήποτε» δήλωσε σύμβουλος της κυβέρνησης.

Το 20% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο νοσοκομείο είναι κάτω των 50 ετών, εκτιμά ο ίδιος. Πολλοί νέοι γιατροί φροντίζουν ασθενείς της ηλικίας τους που κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο και οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Οι άνθρωποι φοβούνται. Αυτοί είναι ασθενείς οι οποίοι σκέφτονται: ‘Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει σε εμάς. Είμαστε τόσο νέοι. Γιατί συμβαίνει αυτό’;»

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι δεν έχουν λάβει το μήνυμα ότι ενδέχεται να μολυνθούν από τον κοροναϊό.

«Εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πάρα πολλές καταστάσεις με υπερβολική ελαφρότητα» τόνισε και επεσήμανε πως «μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές τους. Ο ιός μπορεί να σκοτώσει νέους ανθρώπους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από