Η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, με πρωτοφανείς διαστάσεις. Συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι σε αυτές τις συνθήκες το βασικό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίρπας κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Οφείλουμε να στηρίξουμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές που δίνουν μια τιτάνια μάχη, είπε και πρόσθεσε:

«Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η ώρα τώρα για κομματικά οφέλη, για παιγνίδια εντυπώσεων, για εμπόριο του δράματος».

Ούτε είναι η ώρα των λύκων, που χαίρονται στην αναμπουμπούλα. Η κρίση είναι ενδεχομένως μια ευκαιρία να δούμε ποιος είναι ποιος, ποιος στέκεται με ευθύνη στον πλευρό των πολιτών που δοκιμάζονται και ποιοι σκέφτονται το κέρδος.

Ολοι θα κριθούμε, είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η μάχη της ζωής.

«Η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών», τόνισε. Αντίθετα, είπε, είναι ευκαιρία να φανεί ποιος αποβλέπει σε κέρδος, πολιτικό ή οικονομικό, να φανεί «πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια» και πού μπορεί να οδηγήσουν ιδεοληψίες όταν γίνονται πολιτική πράξη.

Υπογράμμισε ότι θα κριθούμε όλοι για όλα, όταν έρθει η ώρα, όμως τώρα προέχει η μάχη της ζωής, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με το λόγο και την πράξη του «παρών» από την πρώτη μέρα. «Μακάρι το 1/10 της υπευθυνότητας που δείχνει η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κρίση, να το επιδεικνύατε κι εσείς σε κρίσιμα εθνικά θέματα», είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ με τις αναγκαίες προσλήψεις συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών, και επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, με όρους δημοσίου συμφέροντος, και όχι κερδοσκοπικής ληστείας.

Ζήτησε μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και μαζική διαδικασία υποβολής των τεστ στον πληθυσμό και ιδίως σε ύποπτα κρούσματα.

Επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ του «μένουμε σπίτι» και του νοσοκομείου. Αυτός είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα. Εκανε λόγο για κινητές ομάδες υγείας για κατ’οίκον φροντίδα και παρακολούθηση ασθενών, αναφερόμενος στα δυο τραγικά περιστατικά όπου δύο άτομα πέθαναν στο σπίτι αβοήθητοι. «Δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό«, είπε.

«Κινδυνεύουμε όσες θυσίες και κόπους έχει κάνει ο ελληνικός λαός τόσα χρόνια, να χαθούν. Πρέπει να φροντίσουμε οι απώλειες να είναι όσο το δυνατό μικρότερες και να υπάρξει η ευκολότερη δυνατόν επιστροφή», είπε και τόνισε ότι «η προσέγγιση των στελεχών σας για την επόμενη μέρα είναι σαν την ανοσία αγέλης, να μολυνθούν πολλοί ώστε να ενδυναμωθούν οι δυνατοί. Κάποιοι δεν θα αντέξουν, θα κλείσουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να αλλάξει στρατηγική τονίζοντας ωστόσο ότι ευτυχώς έχει πάρει θέση στη σωστή πλευρά για το ευρωομόλογο.

Εξέφρασε φόβους ότι « θα βρεθούμε μπροστά σε μια κρίση για την ενότητα τη ΕΕ»μ ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε  πολύ πιο μεγάλες δημοσιονομικές δαπάνες, όπως κάνουν άλλες χώρες.

«Ας αξιοποιήσουμε αυτή την κρίση ώστε να κάνουμε αυτό που πρέπει έγκαιρα και να ενταχθούμε όλοι μαζί στο πλαίσιο διεκδίκησης μαζί με Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία απέναντι σε χώρες όπως η Γερμανία που διαχωρίζουν τη θέση τους», είπε

Ζήτησε να δοθεί παράταση στα δάνεια προσθέτοντας ότι «αφού δεν υπάρχει ηθικός κίνδυνος μέσα στην κρίση, δεν υπάρχουν και στρατηγικοί κακοπληρωτές»