Μαθήματα ψυχραιμίας και αισιοδοξίας παρέδωσε χτες ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των ιατρικών συντακτών στο Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε χτες έναν θάνατο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 50, ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστός ακόμη ένας θάνατος 51χρονου άνδρα στην Καστοριά.

Εκτός από τον μικρό -σε σχέση με άλλες μέρες – αριθμό των νεκρών, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε επίσης πως έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ  έξι άτομα, ενώ βρίσκονται διασωληνωμένοι 90 ασθενείς – ο μεγαλύτερος που έχει ανακοινωθεί αριθμός μέχρι στιγμής-.

Ωστόσο παρά τα κακά, αλλά και τα πιο αισιόδοξα νέα, ο καθηγητής εμφανίστηκε απόλυτα ψύχραιμος, αισιόδοξος και αληθινός στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Είμαστε προασπιστές της αλήθειας

Τονίζοντας ότι  προασπίζεται την αλήθεια, ο κ. Τσιόδρας εξήγησε με ποιο τρόπο γίνεται η καταγραφή των θανάτων από τα ληξιαρχεία της χώρας.

«Η καταγραφή των θανάτων γίνεται από τα ληξιαρχεία των Δήμων της χώρας σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και αφορά τους θανάτους που δηλώθηκαν κατά την εβδομάδα αναφοράς. Είναι συνήθως η προηγούμενη από την εβδομάδα που καταγράφουμε. Τα δεδομένα αφορούν στο σύνολο της χώρας, προέρχονται από το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ληξιαρχικών πράξεων, που λειτουργεί από το Μάιο του 2013 στη διεύθυνση μηχανοργάνωσης της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ως διαπιστευμένος φορέας. Το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν και άλλες 21 ευρωπαϊκές χώρες. Συνήθως αυτό το σύστημα καταγράφει αύξηση θανάτων όταν υπάρχει κάποια επιδημία η οποία σχετίζεται με αύξηση θανάτων σε μια χώρα» ειπε ο κ. Τσιόδρας.

«Αν είχαμε περισσότερους θανάτους, θα είχε καταγραφεί ήδη η αύξησή τους σε ειδικό σύστημα παρακολούθησης των θανάτων που αφορά το σύνολο της χώρας. Δεν έχει λοιπόν το σύστημα καταγράψει θανάτους στην Ελλάδα ή θνησιμότητα, η οποία να είναι παραπάνω από τα πλαίσια της αναμενόμενης» κατέληξε, τονίζοντας ψύχραιμα και ηρεμα, παρά την προκλητική διακίνηση σεναρίων για μη δηλωμένους θανάτους λόγω κοροναϊού, πως «η σταθερή θνησιμότητα είναι πάρα πολύ καθησυχαστικό ενδεχόμενο για εμάς».

Οι θερμές ευχαριστίες και τα περαστικά

Mάλιστα ο λοιμωξιολόγος έδειξε για ακόμη μία φορά το ανθρώπινό του πρόσωπό δίνοντας θερμές ευχαριστίες αλλά και περαστικά σε προσωπικό και ασθενείς που δίνουν καθημερινά μάχη, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, κατά του κοροναϊού.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας αποκάλυψε μάλιστα πως χτες  επισκέφθηκε τα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Αγία Βαρβάρα» και ευχαρίστησε τους ήρωες της πρώτης γραμμής.

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Τσιόδρας φωτογραφήθηκε με τους υγειονομικούς, κάνοντας το σήμα της νίκης κατά του κοροναϊού.

Ξεχείλισμα ευγνωνομοσύνης

«Σε ένα ξεχείλισμα ευγνωμοσύνης σε όλους τους υγειονομικούς θέλω να μου επιτρέψετε να εκφράσω ένα τεράστιο ευχαριστώ απ’ όλους εμάς στους ήρωες της πρώτης γραμμής: Μεταξύ αυτών που είδα ή μίλησα σήμερα και περιποιούνται εκεί τους αρρώστους, την Νάντια, τον Παναγιώτη, την Ανθούλα, τον Ναπολέοντα, τη Στυλιανή στην Αγία Βαρβάρα, τον Δημήτρη, την Αναστασία, τον Χρήστο, τη Δήμητρα, τον Μάνο, τη Χριστίνα, τον Κώστα, τον Γιώργο, τη Βιβή, την Δρόσω, τον Θοδωρή, τον Νίκο, τον Περικλή από την ΑΛεξανδρούπολη, τον διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στον Παπανικολάου και όλους τους άλλους. Μας δίνουν όλοι τους κουράγιο να συνεχίσουμε», είπε.

Αναφορά στους ήρωες της μάχης

Ο λοιμωξιολόγος έκανε ξεχωριστή αναφορά και στους ασθενείς που συνάντησε, ευχόμενος σε όλους «περαστικά».

«Θα ήθελα να δώσω ευχαριστίες ονομαστικά σε κάποιους από τους ασθενείς που επισκέφθηκα το πρωί στο «Αττικόν» και το «Αγία Βαρβάρα», παρουσία ενός σεμνού ΥΠΕάρχη, του κ. Ροϊλού. Επισκέφθηκα τους εξής ασθενείς: τον Ιωσήφ, την Κωνσταντίνα, τον Δημήτρη, την Ελένη, τον Παναγιώτη, τη Μαρία, τον Αναστάση, την Αικατερίνη, τον κυρ-Νίκο, τη Γεωργία, τη Ρεγγίνα τη Βιολέτα και την Ελένη που είναι έγκυος. Γρήγορα περαστικά προς όλους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από