Το αίτημα της προς την κυβέρνηση για λειτουργία ναών και μονών έστω και κεκλεισμένων των θυρών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας αποφάσισε να καταθέσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε, για περίπου τέσσερις ώρες, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κατά τη διάρκεια του ανακοινωθέντος η ΔΙΣ ζήτησε από τους πιστούς να πειθαρχήσουν στις εκκλήσεις της Πολιτείας και να παραμείνουν σπίτια τους.

Η πρόταση Ιερώνυμου

Αυτό είχε προτείνει νωρίτερα και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος κατά την εισήγησή του.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου:  «Μέχρι τις 11 Απριλίου οι Ακολουθίες θα διεξάγονται κανονικά – κεκλεισμένων των θυρών-  υπό την προϋπόθεση της τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής ή διαδικτυακής κάλυψης. Από το Σάββατο του Λαζάρου (την Κυριακή των Βαϊων και μετά) οι Ακολουθίες θα διεξάγονται – πάντα κεκλεισμένων των θυρών-  με το ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πολιτείας.

«Με τη ρύθμιση αυτή της νόμιμης τελέσεως της Θείας Λειτουργίας στους Ιερούς Ναούς, κεκλεισμένων των θυρών, θα κρατηθεί άσβεστη η λαμπάδα της Θείας Λατρείας, η οποία για την Εκκλησία είναι κοινή και δημόσι» εφόσον λαμβάνει χώρα εντός του Ιερού Ναού επί της καθαγιασμένης Αγίας Τραπέζης, ακόμη και αν μετέχει στο Μυστήριο μόνον ένας ιερέας και ένας πιστός» ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Και πρόσθεσε: «Η Εκκλησία μας αναλαμβάνει πλήρως την πνευματική ευθύνη της μετοχής των πιστών στη Θεία Λατρεία με τη χρήση μέσων που προσφέρει η τεχνολογία, δια του πνευματικού συντονισμού και της ενώσεως της προσευχής όλων από τα σπίτια τους».