Να μην πληρώσουν το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης από την πανδημία του κοροναϊού οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τονίζει η Φώφη Γεννηματά.

Φτωχοποίηση

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ με συνέντευξή της στον RealFm επανέρχεται στο ζήτημα του άρθρου 9 της ΠΝΠ, που προβλέπει την αναστολή των συμβάσεων και τη μείωση μισθών 50% μέσω εκ περιτροπής εργασίας, την απόσυρση του οποίου ζητά η Χαριλάου Τρικούπη.

Η κα Γεννηματά τονίζει ότι η ΠΝΠ αυτή οδηγεί σε φτωχοποίηση των εργαζομένων και υπογραμμίζει: «Δεν θα επιβάλουν τώρα συγκεκριμένοι εργοδότες ότι δεν πέτυχαν τα προηγούμενα χρόνια με τα μνημόνια. Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα το μάρμαρο της κρίσης».

Εμπαιγμός των επιστημόνων

Παράλληλα η Φώφη Γεννηματά ζητά εκ νέου την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σε αυτές τις συνθήκες και κατηγορεί την κυβέρνηση για εμπαιγμό των επιστημόνων με το voucher για την τηλεκατάρτιση.

«Πίσω από τη δήθεν τηλεκατάρτιση φαίνεται ότι κάποιοι θα έχουν κέρδη δεν είναι ώρα για τέτοια πράγματα. Είναι ώρα για συλλογική προσπάθεια. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να στηρίξουμε το επιστημονικό δυναμικό» αναφέρει η κα Γεννηματά.

Καμπανάκι κινδύνου

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ασκεί επίσης κριτική στην κυβέρνηση ότι με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η ρευστότητα που δίνει στην αγορά είναι λιγότερη σε σχέση με άλλα κράτη.

«Χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου» αναφέρει και προσθέτει ότι «τα μέτρα της κυβέρνησης δεν επαρκούν».

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει τρεις δυνατότητες σύμφωνα με την κα Γεννηματά.

Πρώτον δεν υπάρχουν για το 2020 δημοσιονομικοί στόχοι και «αυτό δίνει μεγάλο πεδίο ελευθερίας».

Δεύτερο συμμετέχουμε λόγω της κρίσης στο QE και «αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε από εκεί ρευστότητα με πολύ χαμηλά επιτόκια».

Και τρίτον η κα Γεννηματά καλεί την κυβέρνηση «να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Δεν μιλώ για τη ρευστότητα που δίνουν άλλα κράτη που αγγίζουν το 20% του ΑΕΠ τους και εδώ μιλάμε για το 1%».

«Καταλαβαίνετε συγκριτικά πόσο μεγάλο περιθώριο υπάρχει. Γιατί αν κλείσουν επιχειρήσεις ξέρετε πόσο δύσκολα να ανοίξουν μετά. Ήδη πληροφορηθήκαμε το κλείσιμο πέντε εργοστάσιων της Βιοχάλκο. Ελπίζω ότι δεν θα είναι μόνιμο το κλείσιμο αυτό. Πρέπει η Κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα της εγκαίρως. Χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου».

Στα ΒΑΕ οι υγειονομικοί

Επίσης προσθέτει η κα Γεννηματά είναι πολύ σημαντικό το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών και χαρακτηρίζει τεράστια αδικία ότι οι νοσηλευτές που εργάζονται στο δημόσιο δεν είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά.

«Να τους χειροκροτούμε κάθε μέρα, αλλά πρέπει να τους αναγνωρίζουμε και έμπρακτα. Αυτή η αδικία πρέπει να τελειώσει. Θα το φωνάζω κάθε μέρα. Έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου. Να στηριχθεί από όλα τα κόμματα στη Βουλή και δεν έχει άμεση επιβάρυνση το μέτρο αυτό».