Μετά από 17 μήνες στη φυλακή και λίγο πριν τη συμπλήρωση του 18μήνου, που είναι το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για όλους ανεξαιρέτως τους κατηγορούμενους, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης  του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου  με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγύησης ύψους  150 χιλιάδων ευρώ.

Όμως,  σύμφωνα  με δικηγόρο του, λόγω αδυναμίας καταβολής της εγγύησης ο Γιάννος Παπαντωνίου εξακολουθεί να παραμένει στη φυλακή.

Ο πρώην Υπουργός είχε κριθεί προφυλακιστέος στις 23 Οκτωβρίου 2018 μετά την απολογία του για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που αφορά ποσό 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, το οποίο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο,  φέρεται να έλαβε ως μίζα σχετικά με τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Αδίκημα που ο ίδιος αρνείται ότι έχει διαπράξει.

«Σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του Μιχάλη Δημητρακόπουλου : «Στην περίοδο του δράματος τους κοροναϊού, όπου στις φυλακές οι συνθήκες κράτησης είναι εξαιρετικά δυσχερείς, η Πολιτεία μελετά τη λήψη εκτάκτων μέτρων για την πληθυσμιακή αποσυμφόρηση των φυλακών, μετά από 17 μήνες κράτησης του κυρίου Παπαντωνίου ηλικίας 71 ετών, με δεσμευμένη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, η επιβολή αυτής της εξωφρενικής εγγύησης συνιστά κακοποίηση του ορθού δικανικού λόγου και συγχρόνως απόλυτη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών αξιών.»