Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να παραταθεί η ισχύος του περιορισμού της κυκλοφορίας που κανονικά λήγει στις 6 Απριλίου.

Το «σήμα» εξέπεμψε χθες ο επικεφαλής του υπουργείου Υγεία, Σωτήρης Τσιόδρας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, τα περιοριστικά μέτρα κράτησαν για 10 με 11 εβδομάδες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά πώς τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι πολύ πιθανό να πάρουν παράταση και μετά την ημερομηνία που έχει οριστεί και οι έλεγχοι για την εφαρμογή τους θα είναι εξαντλητικοί και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ο κ. Τσιόδρας επέμεινε χθες στην ανάγκη αυστηρής τήρησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που τέθηκε σε ισχύ σε όλη τη χώρα από τις 6 το πρωί της περασμένης Δευτέρας. «Αν τα μέτρα αρθούν, θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα με εκείνη στην Ιταλία» είπε και επανέλαβε πως ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο είναι ιδιαίτερα αυξημένος για ηλικιωμένους και ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Το επόμενο διάστημα χαρακτηρίζεται κρίσιμο από τους υπεύθυνους, ενώ, ακόμη και αν επέλθει ο σχετικός έλεγχος, λόγω της ατομικής υπευθυνότητας και της υπεύθυνης συμπεριφοράς των πολιτών, τα περιοριστικά μέτρα θα διατηρηθούν.

Και αυτό γιατί ο νέος κοροναϊός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να μολύνει τον πληθυσμό, με κίνδυνο να επέλθει ένα δεύτερο και τρίτο κύμα, έως ότου βρεθεί αρχικά ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση των βαριών περιστατικών και ένα εμβόλιο, που θα αντιμετωπίσει την έκταση της ασθένειας covid-19.

και σαρωτικούς ελέγχους

Σαρωτικούς ελέγχους καραντίνας το επόμενο τρίμηνο προανήγγειλε ο κ.  Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας ότι 5.824 πολίτες, δυνητικές επαφές η ταξιδιώτες από το εξωτερικό έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό κατ’ οίκον, εκ των οποίων 825 έχουν ολοκλήρωση την 14ημερη απομόνωση.

Σε 1.116 δειγματοληπτικους ελέγχους έχουν βρεθεί 92 πολίτες εκτός σπιτιού στους οποίους έχουν επιβληθεί τα σχετικά πρόστιμα.