Συντριπτικά ποσοστά αποδοχής από τους πολίτες φαίνεται πως λαμβάνουν οι χειρισμοί, οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα της κυβέρνησης σε αυτό το πρωτόγνωρο σε κάθε επίπεδο σκηνικό που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κοροναϊού.

Φόβος και αβεβαιότητα

Ο φόβος και η αβεβαιότητα είναι το στοιχείο εκείνο που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην ψυχολογία του κόσμου και η κοινωνία φαίνεται να συσπειρώνεται γύρω από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως δείχνουν τα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων.

Το «ναι» των πολιτών στις κυβερνητικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ηχηρό και μάλλον εξηγείται από το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες στο μηνιαίο βαρόμετρο της Opinion Poll δηλώνει κατά 61,5%, -δηλαδή περίπου οι 2 στους 3 πολίτες- ότι δεν έχει αισθανθεί ποτέ ξανά στη ζωή του τόσο φόβο.

Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 86,4% εκφράζουν την ανησυχία τους για την φονική νόσο και το 72,1% εκτιμά πως θα διαρκέσει η πανδημία από τρεις μήνες και πάνω.

Διακομματική υποστήριξη στην κυβέρνηση

Στο πλαίσιο αυτό, το 85% απαντά πως είναι ικανοποιημένο από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ενώ πέραν κάθε προσδοκίας για το κυβερνητικό επιτελείο είναι η αποδοχή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Το 95,7% των ερωτηθέντων απαντούν πως συμφωνούν και πως είναι αναγκαία σ’ αυτή τη φάση η επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κοροναϊού!

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να εξηγηθεί και το γεγονός ότι παρά τα υψηλά ποσοστά -σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες- θρησκευόντων στην Ελλάδα, το 90% συμφωνεί με το κλείσιμο των εκκλησιών!

Σε κάθε περίπτωση γίνεται σαφές ότι σε κοινωνικό επίπεδο διαμορφώνεται ένα διακομματικό ρεύμα υποστήριξης των μέτρων το οποίο εκ της θέσης της η κυβέρνηση έχει το πλεονέκτημα για να το καρπωθεί πολιτικά.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει τη δυνατότητα να το κατευθύνει, καθώς υπό το καθεστώς του φόβου μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που δεν τελούσαν υπό την άμεση πολιτική επιρροή της ΝΔ, τώρα εμφανίζονται να συντάσσονται γύρω από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η ρητορική της κυβέρνησης για «ασύμμετρες απειλές» και η φρασεολογία του κ. Μητσοτάκη στα διαγγέλματά του για «πόλεμο» και τα παράγωγα λέξεων που παραπέμπουν σε πολεμικό σκηνικό.

Ενδεικτικά αυτού του κλίματος είναι και τα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία το 93% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την καθημερινή ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ το 75% χαρακτηρίζει θετικό το μέτρο της άδειας «ειδικού σκοπού».

Η δίδυμη κρίση και οι δημοφιλίες των υπουργών

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε μπορούν να εξηγηθούν και οι δημοφιλίες των υπουργών. Δεν είναι τυχαίο ότι στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι υπουργοί τα χαρτοφυλάκια των οποίων άπτονται της διαχείρισης της εν εξελίξει κρίσης.

Διόλου τυχαία πρώτος σε δημοφιλία είναι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος «ανέβηκε» στην πρώτη θέση με 61%.

Μάλιστα οι δημοφιλίες των υπουργών συμπίπτουν στις διάφορες έρευνες, τόσο της Opinion Poll όσο και της Metron Analysis.

Το ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι η κοινή γνώμη επικροτεί με υψηλά και διακομματικά ποσοστά δημοφιλίας εκτός από τον κ. Κικίλια, τον Νίκο Δένδια, τον υπουργό Εξωτερικών. Το πρόσωπο δηλαδή που έχει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση μιας ακόμα κρίσης δίπλα σε αυτή του κοροναϊού. Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο φόντο του σκηνικού στον Έβρο και τα νησιά με τις προσφυγικές ροές.

Επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι σε συνθήκες κρίσης, ο φόβος οδηγεί τους πολίτες σε συσπείρωση γύρω από την ηγεσία, δηλαδή την κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα ως θετικό αποτιμούν οι πολίτες το έργο του Βασίλη Κικίλια κατά 61% και ακολουθεί ο Νίκος Δένδιας σε απόσταση αναπνοής με 58%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται με ποσοστό αποδοχής 54% ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ενώ ακολουθούν στην τέταρτη θέση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συγκεντρώνοντας το 52% θετικής απήχησης.

Έπεται ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με θετικές γνώμες σε ποσοστό 51%, κλείνοντας την πρώτη πεντάδα.

Ιδιαίτερα ανεβασμένες εμφανίζονται και οι μετοχές των υπόλοιπων υπουργών. Θετικές γνώμες συγκεντρώνει σε ποσοστό 47% ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με 46% και ακολουθούν ο υπουργός Άμυνας με 45%, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με 44% και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης με 43% θετικών γνωμών.

Χαοτική διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ

Η έρευνα της Opinion Poll αποτυπώνει επίσης τη μεγάλη διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ που εντοπίζεται στις 20 μονάδες (40% έναντι 20%), όπως, επίσης, του πρωθυπουργού Κυριάκου  Μητσοτάκη από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα που ξεπερνά τις 30 ποσοστιαίες μονάδες (51,0% -20%).

Ενδιαφέρον έχει η απάντηση των ψηφοφόρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που δίνουν θετική ψήφο στα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το 79,2% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές τάσσονται υπέρ των κυβερνητικών αποφάσεων για την νόσο, το 86,2% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ αλλά ακόμα και το 47,4% όσων ψήφισαν ΚΚΕ δηλώνει ικανοποιημένο από τα μέτρα.

Καμία εμπιστοσύνη στις αντοχές στο σύστημα Υγείας

Ωστόσο υπάρχουν δύο πολύ σοβαρά αδύνατα σημεία για την κυβέρνηση. Το ένα ακούει στο σύστημα Υγείας και το άλλο αν και δεν φαίνεται αποτυπώνει μια κοινωνική ενδεχομένως και ταξική πόλωση που λόγω της πανδημίας και του πρωτόγνωρου σκηνικού του φόβου δεν φαίνεται από πρώτη ματιά.

Το 63,2% δεν έχει καμία εμπιστοσύνη πως το Δημόσιο Σύστημα Υγείας –έτσι όπως είναι τουλάχιστον τώρα- είναι σε θέση να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποστολή του σε περίπτωση μεγάλης αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων του κοροναϊού.

Η οικονομία πολώνει και διχάζει

Το δεύτερο σημείο που χρήζει προσοχή και δεν συνάδει με τα συντριπτικά ποσοστά αποδοχής των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την πανδημία, είναι η οπτική των πολιτών για τα οικονομικά πακέτα μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο της Opinion Poll το 52,5 συμφωνεί με τις οικονομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει πως υπάρχει μια αποδοχή πέραν των ψηφοφόρων της ΝΔ ωστόσο θα μπορούσε να γίνει και η ανάγνωση που θέλει διχασμένη την κοινωνία καθώς ο ένας στους δύο πολίτες φαίνεται ικανοποιημένος με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.