Αφαντες έχουν γίνει οι μάσκες από τα φαρμακεία, λόγω της έντονης ανησυχίας που επικρατεί με τον Kοροναϊό.

Την κατάσταση εκμεταλλεύονται, δε, κάποιοι επιτήδειοι, με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους και κρούσματα αισχροκέρδειας.

Σε τέτοιους καιρούς λοιπόν που είναι δυσεύρετες οι μάσκες, κάνει να χρησιμοποιούμε αυτή που ήδη έχουμε πολλές φορές;

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιούμε την ίδια μάσκα πολλές φορές;

Η επαναχρησιμοποίηση μίας μάσκας δεν είναι ιδανική. Καλό είναι να μην  επαναχρησιμοποιούνται οι μάσκες. Σίγουρα αυτό δεν βοηθάει στην έλλειψη μασκών που υπάρχει, αλλά είναι η σωστή πρακτική. Κανονικά η κάθε μάσκα προορίζεται για μία χρήση.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι υπάρχει έλλειψη σε μάσκες. Εάν είστε κάποιος που χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα επειδή είστε άρρωστος, ή φροντίζετε κάποιον που είναι άρρωστος, μπορείτε να την ξαναβάλετε υπό ορισμένες συνθήκες.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι χρησιμοποιήσουν μία μάσκα πάνω από μία φορά

Εάν αναγκαστείτε να χρησιμοποιήσετε μία μάσκα για  δεύτερη φορά, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι δεν θα γίνει μια ακόμη εστία μόλυνσης για εσάς. Πρέπει να πλένετε τα χέρια σας τρεις φορές: πριν βάλετε την μάσκα, προτού την αφαιρέσετε και αφότου την αφαιρέσετε.

Να θυμάστε ότι μετά την χρήση της, η μάσκα είναι μολυσμένη από μπροστά, οπότε αυτό είναι το σημείο που πρέπει να μην ακουμπήσετε με τίποτα! Επίσης, μην αγγίζετε το εσωτερικό της μάσκας, διότι τότε θα μολύνετε το εσωτερικό της, οπότε στη δεύτερη χρήση θα είναι σαν να βάζετε τον ιό απευθείας εκεί που δεν πρέπει.

Πώς να καλύψετε τη μάσκα για να μην μολυνθεί

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα επιπλέον στρώμα κάλυψης πάνω από τη μάσκα που χρησιμοποιείτε για δεύτερη φορά

Εάν έχετε περιορισμένο αριθμό από μάσκες, μπορείτε να δημιουργήσετε στρώματα με κασκόλ για να προστατεύσετε την κάθε μία καθώς την φοράτε.

Η μάσκα θα μείνει πιο καθαρή αν έχει ένα ακόμα στρώμα πάνω της. Κασκόλ και άλλα υλικά είναι εντελώς ακατάλληλα ως «φίλτρα”, αλλά αποτελούν καλές επιλογές, αλλά αν τα βάλετε πάνω από την μάσκα. Τότε δημιουργείτε κάτι σαν έξτρα φράγμα και προστατεύετε την μάσκα σας από το να μολυνθεί από σταγονίδια.