Ελαφρώς αισιόδοξος για την πορεία και την εξέλιξη του κοροναϊού στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Οπως είπε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης η επιδημία «δεν δείχνει σημάδια εκθετικής αύξησης» και αυτό είναι θετικό. Ωστόσο,  πρόσθεσε ότι «είμαστε στη μέση της μάχης και αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί» σημειώνοντας ότι «η πορεία του ιού είναι ανάλογη με τα μέτρα».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε πρόσφατες εκτιμήσεις και μελέτες διεθνών οργανισμών για την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα και, όπως τόνισε, είναι σαφές ότι «δεν έχουμε πορεία Ιταλίας».

Η εικόνα από Ισπανία και Ιταλία είναι τόση άσχημη που οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι. Εμείς ήδη δεν έχουμε πορεία Ιταλίας. Αν όμως αρθούν τα μέτρα, θα έχουμε την ίδια εικόνα» πρόσθεσε.

Για τον θάνατο του γερμανού καθηγητή

Αναφερόμενος στο θάνατο του γερμανού καθηγητή που επισκέφτηκε για σεμινάρια το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως παρουσιάστηκε θρόμβωση στον ασθενή, τονίζοντας πως είναι ένα φαινόμενο που έχει παρουσιαστεί τελευταία και το οποίο εξετάζεται από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Διευκρίνισε ωστόσο πως είναι μια σπάνια περίπτωση.

«Ο ιός μπορεί να προκαλεί και σοβαρά κρούσματα σε νέους ανθρώπους, όπως είδαμε χθες με την περίπτωση του Γερμανού επισκέπτη καθηγητή. Εκεί εμφανίστηκε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα. Πρόκειται για μία επιπλοκή που πρόσφατα συσχετίστηκε με τη λοίμωξη από τον νέο ιό και για την οποία, τις τελευταίες μέρες είναι σε επαγρύπνηση όλοι οι γιατροί του κόσμου, αλλά και οι Έλληνες γιατροί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε:

«Η ομάδα των γιατρών που παρακολουθούσε τον γερμανό καθηγητή, του χορηγούσε ειδική προληπτική αντιπηκτική αγωγή γι’ αυτό τον σκοπό. Η επιπλοκή που παρουσιάστηκε δεν αφορά μεγάλο ποσοστό ασθενών. Όπως μας δείχνουν δημοσιευμένα δεδομένα από κινέζους συναδέλφους, αυτά τα σπάνια συμβάντα δεν αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για την πορεία της νόσου και ειδικότερα όταν αυτή αφορά υγιείς ανθρώπους χωρίς άλλα προβλήματα υγείας».