Υπάρχει ακόμη χρόνος για να προλάβουμε τις ΗΠΑ από το να γίνουν το επόμενο επίκεντρο του κοροναϊού, ανέφερε ένας ομιλητής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Δηλώσεις από μέλη του ΠΟΥ

«Η δυναμική είναι εκεί, αλλά ακόμη έχετε τον χρόνο για να τη γυρίσετε πίσω», είπε ή Margaret Harris του ΠΟΥ.«Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων να συνεχίζει να ανεβαίνει στη χώρα, είναι πιθανόν να ανατραπεί αυτή η τροχιά», προσέθεσε.

«Έχετε τους καλύτερους εγκεφάλους δημόσιας υγείας στον κόσμο», είπε η Harris. «Έχετε ανθρώπους που μπορούν να χειριστούν την τεχνολογία εξαιρετικά. Έχετε ανθρώπους που μπορούν πραγματικά να σκεφτούν έξω από τα καθιερωμένα».

«Η φόρμουλα της επιτυχίας είναι να κάνετε τεστ στους ανθρώπους, να βρίσκετε κάθε περίπτωση και να γίνεται αναγνώριση έτσι ώστε να βρίσκονται ποιες είναι και οι τελευταίες επαφές εκείνων με αυτούς που ήταν μολυσμένοι. Έπειτα να απομονώνετε εκείνους που είναι άρρωστοι ή εκείνουν που έχουν εκτεθεί».

«Τελικώς, πηγαίνετε τους άρρωστους ανθρώπους για θεραπεία-και όταν το κάνετε αυτό, πραγματικά προστατέψτε το προσωπικό υγείας που έχετε» είπε.

Η Harris νωρίτερα είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δυναμική να είναι το επόμενο επίκεντρο της πανδημίας βάσει «της μεγάλης επιτάχυνσης» στον αριθμό των κρουσμάτων.

Ο Πρόεδρος Τραμπ ελπίζει ότι οι Αμερικανοί θα είναι ικανοί να γυρίσουν στις δουλειές τους σε λιγότερο από 3 εβδομάδες, είπε, μέχρι το Πάσχα, που είναι στις 12 Απριλίου – μια άποψη που δεν υιοθετείται από επίσημους στον τομέα της υγείας.

«Να είστε σίγουροι ότι κάθε απόφαση που λαμβάνουμε βασίζεται αποκλειστικά στην υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών μας», δήλωσε ο Trump. Με τους υπουργούς υγείας των ΗΠΑ να κρούουν συναγερμύς  παρόμοιους με εκείνους των συναδέλφων τους, οι κυβερνήτες σε ολόκληρη τη χώρα συνέχισαν να εφαρμόζουν επιθετικά μέτρα για να σταματήσουν την αύξηση των περιπτώσεων.

Τουλάχιστον 785 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από τον ιό και τουλάχιστον 54.999 έχουν μολυνθεί. Περισσότερο από το ήμισυ του αμερικανικού πληθυσμού βρίσκεται κάτω από διαταγές παραμονής στο σπίτι.

Πηγή: edition.cnn.com