Σε ισχύ έχει τεθεί από τις 6 το πρωί της Δευτέρας η απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας στην Ελλάδα ως μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του κοροναϊού, με την Ελληνική Αστυνομία να διενεργεί ελέγχους για να διασφαλίσει την τήρηση της απαγόρευσης.

Από σήμερα μπορούν να κυκλοφορούν μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους, όσοι κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα ή αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο που χρειάζεται φροντίδα, καθώς και όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους.

Με βεβαίωση κίνησης η μετακίνηση των πολιτών που εμπίπτουν στις οκτώ ρητές εξαιρέσεις όσων μπορούν να κυκλοφορήσουν, ενώ προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ στους παραβάτες.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για τη διενέργεια των ελέγχων εξ’ αποστάσεως.

Οι αστυνομικοί ζητούν την επίδειξη των απαραίτητων εγγράφων ή των sms τα κινητά τηλέφωνα, ενώ φορούν προστατευτικές μάσκες και γάντια, όπως φαίνεται και σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ.

Συνολικά βεβαιώθηκαν μόλις 33 παραβάσεις καθώς πρώτη ημέρα υπήρχε ελαστικότητα από τους αστυνομικού. 2-3 περιπτώσεις αφορούσαν την Αθήνα ενώ τονίζεται ότι από αύριο θα είναι πιο αυστηροί οι έλεγχοι.

Δείτε το βίντεο με τους ελέγχους της Αστυνομίας:

Τα πρώτα πρόστιμα

Τα πρώτα πρόστιμα, πάντως, δεν άργησαν να έρθουν. Δύο πολίτες στη Χίο, οι οποίοι κυκλοφορούσαν χωρίς την απαραίτητη άδεια και δεν είχαν λάβει μέτρα προφύλαξης, κλήθηκαν να πληρώσουν 150 ευρώ έκαστος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι τώρα έχουν βεβαιωθεί ελάχιστες παραβάσεις. Από αύριο. όπως αναφέρεται, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ ευχαριστεί τους πολίτες για την ιδιαίτερα θετική ανταπόκρισή τους στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.