Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες να διπλασιάσουν τις προσπάθειες κατά της πανδημίας του νέου κοροναϊού.

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε μιλώντας σε διπλωμάτες στη Γενεύη μια μέρα μετά τον χαρακτηρισμό από τον ΠΟΥ του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού ως πανδημίας, σημείωσε επίσης: «Η περιγραφή του ως πανδημίας δεν σημαίνει ότι οι χώρες θα πρέπει να τα παρατήσουν. Η ιδέα ότι οι χώρες θα πρέπει να περάσουν από τις προσπάθειες για την αναχαίτιση της επιδημίας στις προσπάθειες για τον μετριασμό της είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη».

Διατηρώντας μια στρατηγική αναχαίτισης, υπογράμμισε, όλες οι χώρες θα πρέπει «να επιτύχουν μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της υγείας, την πρόληψη της οικονομικής και κοινωνικής αναστάτωσης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με δηλώσεις του που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ.

«Πρόκειται για μια πανδημία που μπορεί να ελεγχθεί», σημείωσε επίσης ο επικεφαλής του ΠΟΥ, αλλά «δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε έναν ιό αν δεν ξέρουμε που βρίσκεται. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια αυστηρή εποπτεία για να βρεθεί μια λεπτή ισορροπία» ανάμεσα σε όλα αυτά που προαναφέρθηκαν.

Περισσότερα από 125.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από εκατό χώρες και περιοχές, ενώ 4.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με απολογισμό του AFP βασισμένο σε επίσημα στοιχεία.

Για πρώτη φορά από την εμφάνιση του νέου κοροναϊού στην Κίνα στα τέλη του Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ κήρυξε χθες, Τετάρτη, πανδημία του SARS-CoV-2, ανησυχώντας για την «εξάπλωσή» του, την «σοβαρότητα των κρουσμάτων» και «την ανεπάρκεια των μέτρων που λαμβάνονται».

«Για να σωθούν ζωές οφείλουμε να μειώσουμε την μετάδοση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκουμε και να απομονώνουμε τον μεγαλύτερο αριθμό πιθανών κρουσμάτων και να θέτουμε σε καραντίνα τις πιο κοντινές επαφές τους», εξήγησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να σταματήσετε την μετάδοση, μπορείτε να την επιβραδύνετε και να προστατεύσετε τα ιδρύματα υγείας, τους οίκους ευγηρίας και άλλους ζωτικής σημασίας χώρους — αλλά μόνον αν υποβάλετε σε εξετάσεις όλα τα ύποπτα κρούσματα», προειδοποίησε.

Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη έλλειψη υλικού και ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι η οργάνωσή του εργάζεται «νυχθημερόν» για να τους προσφέρει βοήθεια. Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έχει ήδη αποστείλει προστατευτικό εξοπλισμό σε 57 χώρες και ετοιμάζεται να στείλει και σε 28 ακόμη. Επίσης έστειλε εργαστηριακό εξοπλισμό σε 120 χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ