Δεν είναι μια ιστορία που έχει εμφανιστεί τώρα. Απλώς στις μέρες που διανύουμε πήρε μεγάλες διαστάσεις μια ιστορία που όμοιά της δεν έχει εμφανιστεί ποτέ ξανά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Δύο ομάδες της ίδιας κατηγορίας με κοινή διοίκηση. Αυτό είπε η Επαγγελματική Επιτροπή Αθλητισμού. Με αυτό συμφώνησε η Πειθαρχική Επιτροπής της ίδιας της Λίγκας. Αδιαμφισβήτητο πια. Δε σηκώνει ενστάσεις.

Ο ΠΑΟΚ έμπλεξε από τις παλινωδίες του ίδιου του ιδιοκτήτη του. Που έστειλε τον ανιψιό του να αγοράσει τις εγκαταστάσεις μιας ομάδας και να ασκεί μέσω εκείνου επιρροή σε αυτόν. Ο ΠΑΟΚ, όμως, έχει μπλέξει εδώ και τρία χρόνια με απόλυτη ευθύνη του Ιβάν Σαββίδη. Μια σειρά αρνητικών θεμάτων φέρουν τη δική του… σφραγίδα. Μπλέκουν ολόκληρο σύλλογο ακόμα και στον κίνδυνο του υποβιβασμού.

Ο ΠΑΟΚ έχει στα… προσεχώς την υπόθεση του Financial Fair Play. Θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στην UEFA. Ακόμα ένα «αγκάθι». Μια υπόθεση που είναι σαν να κλείνει έναν κύκλο τριετίας για τον ΠΑΟΚ, γεμάτης προβλήματα, δικαστηρίων, «σκοτεινών» υποθέσεων.

Μια τριετία επεισοδίων, όπλων, πολυιδιοκτησιακών, δανεικών ποδοσφαιριστών και φυσικά μιας «εξυγίανσης», όπως την ονόμασαν, που λειτουργούσε μονάχα υπέρ του ενός.

Μόνο και μόνο για να πάει ένα πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη. Ανεξαρτήτως του πως. Κι ας έπαιζαν ακόμα και… βόλεϊ για να τα καταφέρουν. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Κι εδώ ο σκοπός ήταν να πάρει ο Ιβάν ένα πρωτάθλημα.

Ένα πρωτάθλημα, δεκάδες προβλήματα. Σε αυτό το διάστημα ο ΠΑΟΚ, μέσω των επιλογών του Σαββίδη, ανάγκασε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα να γίνεται θέμα συζήτησης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ξεκινώντας από τον τελικό της ντροπής στον Βόλο. Ένας τελικός υπό τις ευλογίες φυσικά του Αχιλλέα Μπέου, που έφερε θλιβερές εικόνες στις εξέδρες. Ξύλο σώμα με σώμα, αίματα, μαχαίρια σε ζωντανή σύνδεση. Ένας οχετός βίας με υπεύθυνους όλους εκείνους που επέτρεψαν σε κοινούς δολοφόνους να πάνε στο γήπεδο, δίνοντας τους εισιτήρια.

Η δεύτερη εικόνα που στιγματίζει την τριετία; Το όπλο του Ιβάν Σαββίδη. Το «σουλάτσο» μέσα στο γήπεδο της Τούμπας με το… κουμπούρι στη μέση, ως επίδειξη δύναμης κάποιου που θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω όλων.

Ακόμα και των ίδιων των νόμων. Σε ένα γήπεδο που έβραζε, με 30.000 κόσμο, με δεκάδες ανθρώπους – ακόμα και ποδοσφαιριστές – γύρω του, ο Ιβάν Σαββίδης εμφανίστηκε με το πιστόλι του σε περίοπτη θέση. Κι όλα αυτά, για ένα ακυρωθέν γκολ. Μια θλιβερή εικόνα, που έκαβε τον γύρο του κόσμου και ήταν πρώτο θέμα επί μέρες στα μεγαλύτερη ειδησεογραφικά πόρταλς του πλανήτη.

Και φυσικά, η τρίτη υπόθεση αυτή της πολυϊδιοκτησίας. Μια σκοτεινή υπόθεση που ρεζιλεύει κόσμο και κοσμάκη στα μάτια ολόκληρης της Ελλάδας. Ένας ανιψιός που από γκαρσόνι έγινε… εκατομμυριούχος, ένας παράγοντας που βρίσκεται χρόνια στο ποδόσφαιρο, όπως ο Πανόπουλος και δηλώνει χωρίς ίχνος ντροπής πως πούλησε σε κάποιον που δεν έχει δει ποτέ, ονόματι Καλπαζίδης, μια ομάδα που αποτελούσε κάποτε καμάρι της επαρχίας, μα τώρα όλη η Ελλάδα τη δείχνει με το δάχτυλο, ως τη δεύτερη ομάδα του Ιβάν.

Το Financial Fair Play, πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ και θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα, αποτελεί ένα ακόμα βάρος στην πλάτη του συλλόγου. Σε μια ομάδα που δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, έρχεται ως η πιστοποίηση της πολύ κακής διαχείρισης που γίνεται. Του τραγικού μάνατζμεντ που φέρνει τον ΠΑΟΚ αντιμέτωπο ακόμα και με την απαγόρευση μεταγραφών.

Θυμίζουμε πως ο ΠΑΟΚ τον Γενάρη που πέρασε και παρά το γεγονός πως έδειχνε η ομάδα σημάδια κόπωσης, δεν έκανε καμία μεταγραφή. Είναι πιθανό να υπήρχε ακόμα και απαγόρευση μεταγραφών και κανείς να μην το λέει.

Άλλωστε, δεν είναι κάτι που ανακοινώνεται. Μια απαγόρευση που το πιθανότερο μοιάζει να έρθει και επίσημα το ερχόμενο καλοκαίρι. Με τη σφραγίδα της UEFA. Κι όλα αυτά, σε μια ομάδα που είναι ήδη αρκετά «γερασμένη» και που έχει πολλά συμβόλαια τα οποία τελειώνουν. Συν ότι πρέπει να πουλήσει βασικούς παίκτες (πληροφορίες λένε πως ήδη έχει δρομολογηθεί η πρώτη «περήφανη» πώληση).

«Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα»… Κι εδώ ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο γονιός και οι δικές του αμαρτίες παιδεύουν το παιδί του που λέγεται ΠΑΟΚ…