Οι Καστανιές Εβρου, το ακριτικό χωριό των 800 κατοίκων που πρωταγωνιστεί στα δελτία ειδήσεων τις τελευταίες ημέρες, ήταν στο πόδι την Τρίτη όχι εξαιτίας των συγκρούσεων των ελληνικών δυνάμεων με τους μετανάστες, οι οποίες διεξάγονταν σε απόσταση 500 μέτρων από τα τελευταία σπίτια.

Οι κάτοικοι περίμεναν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία της ΕΕ να δώσουν συνέντευξη στο Πνευματικό Κέντρο, δίπλα στον Ναό του Αγίου Γεωργίου, που με το ψηλό του καμπαναριό δεσπόζει στον επίπεδο, πεδινό οικισμό.

Η τιμή ήταν μεγάλη και το έβλεπε ο καθένας στους πεντακάθαρους δρόμους, στις φρεσκοσκουπισμένες αυλές, στις ελληνικές σημαίες που κυμάτιζαν στα περισσότερα σπίτια.

Το ομολογούσαν και οι κάτοικοι όταν μιλούσαν για τις απαιτήσεις της ζωής δίπλα στα σύνορα, για τη σταδιακή ερήμωση των ελληνικών χωριών κατά μήκος του Εβρου και την άνθηση των γειτονικών από την πλευρά της Τουρκίας.

Τώρα, όμως, δεν ήταν οι ξεχασμένοι ακρίτες, είχαν την προσοχή όλης της Ελλάδας, των ξένων μέσων ενημέρωσης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, τον οποίο συγκεντρώθηκαν να χαιρετήσουν έξω από τον ναό.

Η παρουσία των κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων πέρασε απαρατήρητη και χάθηκε μαζί με το κροτάλισμα του Σινούκ που τους μετέφερε.

Το «Βήμα της Κυριακής» αναλύει…

Το ηχηρό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Αγκυρα και ευρωπαίους ηγέτες

Η στάση των ευρωπαίων αξιωματούχων

Το πρόβλημα μεταξύ Ευρώπης και Τουρκία

Οι τζούφιες απειλές Ερντογάν

Η επέμβαση από την Frontex

Οι μετεγκαταστάσεις και οι επιστροφές

Η ύπουλη προπαγάνδα της Τουρκίας και οι κινήσεις του έλληνα πρωθυπουργού

Η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ στο Βερολίνο – Επί τάπητος μετανάστες και επενδύσεις

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη στο «Βήμα της Κυριακής»