Κερδίζει έδαφος από ότι φαίνεται μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ η θέση για ξερονήσια στα οποία θα μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και στενός πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρης Βαρτζόπουλος υποστήριξε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ότι αρκετοί είναι πλέον οι βουλευτές που τάσσονται υπέρ των κλειστών δομών μεταναστών σε «ακατοίκητα νησιά».

Αυστριαλιανό μοντέλο

Μάλιστα ο κ. Βαρτζόπουλος τα προσδιόρισε στο δυτικό Αιγαίο επειδή είναι εγγύτερα στην ηπειρωτική χώρα.

«Δεν μπορώ να απαντήσω για λογαριασμό της κυβέρνησης, αλλά στη Βουλή υπάρχουν κι άλλοι συνάδελφοι, που τάσσονται υπέρ της εφαρμογής του Αυστραλιανού μοντέλου διαχείρισης του μεταναστευτικού, με τη δημιουργία κλειστών δομών σε ακατοίκητα νησιά, τα οποία θα βρίσκονται στο δυτικό Αιγαίο, εγγύτερα στην ηπειρωτική χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρτζόπουλος μιλώντας στο Radio North 98.

«Κατά τη γνώμη μου, το Αυστραλιανό Μοντέλο είναι η μόνη λύση. Ειδικά τώρα, που μετά την καταφανέστατη εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία, αλλάζει γενικότερα ο τρόπος που θα βλέπουν και τους ήδη ευρισκόμενους εντός Ελλάδος μετανάστες οι τοπικές κοινωνίες» πρόσθεσε ο κ. Βαρτζόπουλος.

Συμπλήρωσε δε, ο «γαλάζιος» βουλευτής πως «πρέπει να μειώσουμε την «τριβή», μεταφέροντας και τους παράνομους μετανάστες που θα εντοπίζονται στις πόλεις και στα χωριά, σε κλειστές δομές που μπορούν να δημιουργηθούν σε ακατοίκητα νησιά του δυτικού Αιγαίου».

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ αυτής της «λύσης» για ξερονήσια έχει ταχθεί ο βουλευτής Λέσβου και επίσης στενός πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Μάλιστα ο κ. Αθανασίου έχει προκρίνει το νησάκι Τοκμάκια κοντά στη Λέσβο ως τόπο για τη δημιουργία κλειστής δομής προκειμένου να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για κλειστές δομές στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Τη θέση αυτή επανέφερε με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα stonisi.gr προ ημερών μετά την απόβαση και αποχώρηση των ΜΑΤ από τη Λέσβο και τη Χίο.

«Είναι μία πρόταση που έχω κάνει εδώ και καιρό. Νομίζω είναι ένα καλό μέρος (σ.σ. Τοκμάκια). Δεν είχε ιδιαίτερες δυσκολίες η πρόταση αυτή. Θα δούμε αν θα έχει αποτέλεσμα. Από ότι ξέρω υποστήριξε την λύση αυτή και ο περιφερειάρχης και δύο δήμαρχοι» είχε δηλώσει ο γαλάζιος βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ωστόσο αυτό που διαφοροποιεί την πρόταση Βαρτζόπουλου από τη θέση του κ. Αθανασίου είναι το γεγονός ότι ο κ. Βαρτζόπουλος ουσιαστικά, μιλάει για ξερονήσια στη δυτική πλευρά του Αιγαίου που βρίσκονται κοντύτερα στην ενδοχώρα και μακριά από τα σύνορα με τα παράλια της Τουρκίας.

Προφανώς, οι διεργασίες αυτές δεν είναι άσχετες από τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί όταν μετά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο -οι πληροφορίες ανέφεραν και οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν- ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε να εξετάζει σοβαρά την προοπτική της δημιουργίας κέντρων εγκλεισμού των προσφύγων και μεταναστών στα ξερονήσια.

Μουσουλμάνοι…

Τότε δύο στελέχη της ΝΔ είχαν απορρίψει αυτή τη θέση (όταν δεν γινόταν λόγος για το δυτικό Αιγαίο συγκεκριμένα, αλλά συμπεριλαμβάνονταν και ακριτικά ξερονήσια και βραχονησίδες).

Συγκεκριμένα η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ είχε αντιδράσει υποστηρίζοντας ότι «όσοι προτείνουν ως λύση του μεταναστευτικού τα ..ακατοίκητα νησιά έχουν σκεφθεί τις απειλές κ παράνομες ορέξεις του Ερντογάν; Ποια θα είναι η τύχη ελληνικών νησιών με αποκλειστικούς κατοίκους Μουσουλμάνους;».

Στο ίδιο πνεύμα περί μουσουλμανικού στοιχείου που ευνοεί τις βλέψεις Ερντογάν στο Αιγαίο είχε τοποθετηθεί και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος μιλώντας στο MEGA.

«Θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα άλλα περιθώρια. Δεν είμαι της άποψης ότι τα ξερονήσια αποτελούν μια λύση. Χρειάζονται υποδομές. Κάποιοι σήκωσαν το λάβαρο των ξερονησιών, αλλά το να βάλεις πέντε ή δέκα χιλιάδες μουσουλμάνους, μόνους τους, σε έναν ελληνικό τόπο, είναι ένα θέμα συζήτησης και έχει εθνική διάσταση» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Να σπάσουν τα μετεμφυλιακά ταμπού

Θιασώτης των ξερονησιών και με επιθετική ρητορική που φλερτάρει με ρατσιστικά στοιχεία, έχει εμφανιστεί σε παλιότερες δηλώσεις του στην τηλεόραση του «Κόντρα» ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

«Βεβαίως μπορούν να πάνε πρόσφυγες στα ξερονήσια. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού! Είναι χώροι για να «φιλοξενήσουμε» κάποιους. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα ταμπού, να ξεπεράσουμε τα κόμπλεξ του παρελθόντος, τα μετεμφυλιακά και τα δικτατορικά» έχει δηλώσει, εκφράζοντας παράλληλα και την άποψη ότι δεν μπορούν να έχουν ίσα δικαιώματα οι Έλληνες πολίτες και οι μετανάστες.

Όλα ανοιχτά σε αυτή τη συγκυρία

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από χτες στο Briefing κατέστησε σαφές ότι το θέμα των κλειστών δομών στα ξερονήσια εξετάζεται από την κυβέρνηση.

«Δεν αποκλείουμε τίποτα σε αυτή τη χρονική συγκυρία» είχε τονίσει ο κ. Πέτσας, κάτι που επίσης επανέλαβε και στις σημερινές του δηλώσεις στον Σκάι λέγοντας πως «είναι όλα ανοιχτά» και πως «δεν είναι εναλλακτική λύση η Μόρια».

Επί της ουσίας αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση στο βαθμό που δεν εξασφαλιστεί από τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου η συναίνεση για κλειστά κέντρα στα νησιά της Λέσβου, της Χίου κλπ, είναι η πρόταση για ξερονήσια να εμφανιστεί ως πρόταση των «τοπικών κοινωνιών», λόγω και της ιστορικής φόρτισης που έχει το όλο θέμα και των αντανακλαστικών που ξυπνά.

Σε κάθε περίπτωση υπέρ της θέσης για ξερονήσια, πέραν και όλων των άλλων ακραίων για μαζικές απελάσεις, νάρκες στα σύνορα και θανατώσεις μεταναστών κλπ είναι το ακροδεξιό κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, «Ελληνική Λύση».