Ανεβάζει το θερμόμετρο στον Έβρο η Άγκυρα, στέλνοντας 1.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων στα σύνορα, ενώ για μια ακόμη φορά εκτοξεύει απειλές λέγοντας ότι θα ανοίξει τα σύνορα με τη Συρία για 3,5 εκατ. πρόσφυγες.

Με προκλητικές δηλώσεις και κατηγορώντας την Ελλάδα για απάνθρωπες ενέργειες  στον Εβρο ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού  ανακοίνωσε ότι «στέλνουμε 1.000 μέλη των ειδικών δυνάμεων στα σύνορα για να εμποδίζουν τις απάνθρωπες ενέργειες των Ελλήνων στον Έβρο. Οι Έλληνες τραυμάτισαν 164 ανθρώπους».

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών τα έβαλε τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη Frontex, κατηγορώντας τις πως απώθησαν (pushback) στην Τουρκία 4.900 μετανάστες και πως κατά την απώθηση αυτή, υποστήριξε, τραυματίστηκαν 164 μετανάστες!

Ο Σοϊλού πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο για να εποπτεύσει την κατάσταση.

Μάλιστα δεν δίστασε να πει επίσης ότι η Τουρκία προσπαθεί να σταματήσει το πέρασμα προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του Αιγαίου γιατί θέλει να αποτρέψει μια ανθρωπιστική κρίση. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, 140.000 μετανάστες έφυγαν από την Αδριανούπολη προς την Ευρώπη από την περασμένη Παρασκευή.

Επανέλαβε  ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίζει τους πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όποιος θέλει να έρθει, έρχεται» και «όποιος περάσει, πέρασε».

Η Τουρκία εδώ και εννέα χρόνια έχει αντιμετωπίσει αυτήν την ανθρωπιστική τραγωδία για την οποία σιωπά όλος ο κόσμος. Υπήρξε η κοινή δήλωση της 18ης Μαρτίου. Εμείς την εφαρμόσαμε. Από πέρυσι συλλάβαμε στην Αδριανούπολη περίπου 137 χιλιάδες λαθραίους μετανάστες. Επιστρέψαμε εθελοντικά 103 χιλιάδες ανθρώπους πίσω στις χώρες τους. Έριξαν πάνω στους ανθρώπους χημικά του 1978.

Συνεχίζοντας τις απειλές ο Σοϊλού είπε ότι η Τουρκία θα ανοίξει τις συνοριακές πύλες της με τη Συρία για τους πρόσφυγες που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, εκτός αν τερματισθεί η βία που συνεχίζεται εκεί.

«Τριάμισι εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιντλίμπ και στα σύνορα της Τουρκίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δύσκολη κατάσταση. Οι συνεχιζόμενες απάνθρωπες ενέργειες του (συριακού) καθεστώτος εκεί θα σημάνουν το άνοιγμα των συνοριακών πυλών μας», δήλωσε ο Σοϊλού.

«Τελικά όλοι θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Σοϊλού προσθέτοντας πως «αυτό δεν είναι απειλή ούτε εκβιασμός».

Απετράπη στον Έβρο η είσοδος 7.000 προσφύγων – Μηδενικές ροές στο Αιγαίο

Περίπου 7.000 προσπάθειες παράνομης εισόδου απετράπησαν στην περιοχή του Έβρου μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ ταυτόχρονα έγιναν 24 συλλήψεις. Την ίδια στιγμή, μηδενικές είναι οι μεταναστευτικές ροές το τελευταίο 24ωρο προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το το 24ωρο από τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης έως τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης, στην περιοχή του Έβρου:

– Συνελήφθησαν 24 άτομα. Οι περισσότεροι προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

– Εμποδίστηκαν 6.955 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα.

Συνολικά, για το πενθήμερο από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου (29/2) έως τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης (5/3) ο απολογισμός είναι ο εξής:

– Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 34.778 περιπτώσεις.

– Έχουν συλληφθεί 244 πρόσωπα.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε σαφές ότι με βάση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της Κυριακής οι άνθρωποι που εισέρχονται μετά την Κυριακή στη χώρα μας θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση, δεν θα καταγράφονται και δεν θα μπορούν να θέσουν αίτημα ασύλου.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, από το πρωί της Τετάρτης 04/03 έως σήμερα το πρωί της Πέμπτης 05/03, δεν υπήρξε καμία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών και προσφύγων αλλά ούτε κάποια αποβίβαση λέμβου με μετανάστες σε κάποιο νησί του ανατολικού Αιγαίου.