Το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα νόσου από τον νέο κορονοϊό  (ταξιδιώτης από  Ισραήλ και Αίγυπτο), νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου, ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης το υπουργείο Υγείας.

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών. Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς. Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για την λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για Ελληνα ο οποίος πήγε στο νοσοκομείο με συμπτώματα δύσπνοιας και εισήχθη στην παθολογική κλινική, ενώ δεν του έγιναν εξαρχής εξετάσεις για κορωνοϊό. Στο νοσοκομείο του Ρίου έχει ήδη σημάνει συναγερμός, καθώς ο ασθενής δεν νοσηλεύονταν σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης και είχε έρθει σε επαφή με άγνωστο αριθμό ατόμων.

Στην Πάτρα μετέβη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Ταξίδευε με γκρουπ

Ο 66χρονος είχε ταξιδέψει με ακόμη 52 άτομα στα Ιεροσόλυμα και το Σινά. Κάποιοι από τους συνεπιβάτες του φαίνεται να έχουν ήπια συμπτώματα γρίπης.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα άτομα του γκρουπ έχουν ειδοποιηθεί να μεταβούν στο νοσοκομείο του Ρίου για να ελεγχθούν για κορωνοϊό. Όπως δήλωσε στο MEGA ο πατήρ Γεώργιος, συνταξιδιώτης του 66χρονου, στη διάρκεια του ταξιδιού δεν υπήρξαν άτομα που να έχουν ύποπτα συμπτώματα. Μόνο αφού επέστρεψαν από το ταξίδι στους ιερούς τόπους, όλο και περισσότεροι παρουσίαζαν συμπτώματα γρίπης, δηλαδή πυρετό και βήχα.

Σύμφωνα με τον πατήρ Γεώργιο, περισσότεροι από τους μισούς συνεπιβάτες του 66χρονου παρουσιάζουν συμπτώματα. Ήδη, κάποιοι από τους συνταξιδιώτες του 66χρονου βρίσκονται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου του Ρίου και ελέγχονται.

Σε καραντίνα εργαζόμενοι του νοσοκομείου

Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο του Ρίου έχει σημάνει συναγερμός.

Σε καραντίνα έχουν μπει 15 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Ρίου για προληπτικούς λόγους, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου του Ρίου, όπου εισήχθη αρχικά ο 66χρονος.

Σε εγρήγορση οι ελληνικές αρχές

Αυξάνει την ετοιμότητά της η Ελλάδα για την επόμενη φάση της διάδοσης της νόσου COVID-19, η οποία  θα απαιτήσει νοσηλεία των βαρέως πασχόντων ασθενών σε νοσοκομείο ή σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι Έλληνες ειδικοί παρακολουθούν την πορεία των κρουσμάτων αλλά επικεντρώνονται και στην επόμενη φάση. Μιας πιθανής μεγάλης διασποράς του κοροναϊού στην κοινότητα, ενώ προετοιμάζονται αναλόγως γι’ αυτήν.

Η χώρα μας οφείλει να είναι προετοιμασμένη για μια πιθανή υγειονομική κρίση από τη διασπορά της νόσου που προκαλεί ο κοροναϊός, η οποία μπορεί να συμβεί – όπως και στο εξωτερικό – κυριολεκτικά “κάτω από τη μύτη μας”, όπως τόνισε χθες ο επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη νόσο COVID-19 στην Ελλάδα, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Ήδη έχουμε υιοθετήσει στρατηγικές αυτού του σεναρίου, να το αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικά. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη αυτές τις ημέρες. Υπάρχουν συνάδελφοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που δουλεύουν σε μαθηματικά μοντέλα, τα οποία τις επόμενες μέρες μπορούμε να σας ανακοινώσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά, χωρίς να αποκλείει άνοδο των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.