Βίντεο ντοκουμέντο, το οποίο κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα, δείχνει γονείς να βάζουν τα παιδιά τους πάνω από τη φωτιά.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, ένας πατέρας βάζει το παιδί του πάνω από τη φωτιά και το χτυπάει, προκειμένου να κλάψει έτσι ώστε να πάει μετά στα σύνορα και να καταγράψουν οι κάμερες εικόνες βίας, από τις ελληνικές αρχές προς τους μετανάστες.

Από τουρκικής πλευράς, υποστηρίζεται ότι η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου το παιδί να σταματήσει να καίγεται από τα δακρυγόνα.

Από έρευνα που έγινε στη συνέχεια ωστόσο από την Ellinika Hoaxes, προέκυψαν τα εξής:

Αρχικά ερευνήσαμε την τοποθεσία που λήφθηκε το βίντεο. Όπως βλέπετε στις παρακάτω εικόνες έχει ληφθεί 200 μέτρα από σύνορα στις Καστανιές Έβρου, στο σημείο όπου είχαν ριφθεί δεκάδες δακρυγόνα.

Υπάρχει ένας διαδεδομένος μύθος ότι η φωτιά και ο καπνός βοηθούν σαν αντίδοτο στα δακρυγόνα αέρια. Όμως στην πραγματικότητα δεν ισχύει.

Ερευνώντας βρήκαμε φωτογραφίες που λήφθηκαν από επαγγελματίες φωτορεπόρτερ στο συγκεκριμένο σημείο όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν τα παιδιά με τον καπνό.

Υπάρχει και βίντεο από το BBC που δείχνει ότι παράτυποι μετανάστες μυρίζουν καπνό από ξύλο πιστεύοντας ότι αυτό θα βοηθήσει στα δακρυγόνα.

Αν προσέξουμε στο βίντεο θα παρατηρήσουμε ότι σχεδόν όλοι που φαίνονται σε αυτό έχουν καλύψει τα πρόσωπά τους ή προσπαθούν να τα καλύψουν, για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα.

Ο άνδρας που βάζει το παιδί πάνω από τον καπνό το χτυπάει δυο τρεις φορές ελαφρά στην πλάτη και μετά την τρίβει όπως κάνουμε όλοι σε κάποιον που πνίγεται.

Οι άνδρες στο βίντεο μιλούν περσική γλώσσα, γνωστή και ως Φαρσί. Απευθυνθήκαμε σε μεταφραστή για να μάθουμε τι ακριβώς λένε.

Ο άνδρας που παίρνει το παιδί και τρέχει λέει σε αυτόν που το κρατάει πάνω από το καπνό.

Όσο και να ερευνήσαμε δεν βρήκαμε πουθενά κάποιο βίντεο η φωτογραφία με αυτά τα δύο παιδιά.

Συνοψίζοντας

1. Το βίντεο λήφθηκε 200 μέτρα μακριά από το συνοριακό σταθμό των Καστανιών την ημέρα που έγινε εντατική χρήση δακρυγόνων

2. Υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο που αποδεικνύουν ότι προσπαθούν με τον καπνό και τη φωτιά να μειώσουν την επίδραση των δακρυγόνων.

3. Σχεδόν όλοι που φαίνονται στο βίντεο έχουν καλύψει τα πρόσωπά τους ή προσπαθούν να τα καλύψουν, για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα.

4. Ο άνδρας χτυπάει δυο τρεις φορές ελαφρά στην πλάτη και μετά την τρίβει όπως κάνουμε όλοι σε κάποιον που πνίγεται.

5. Ο άνδρας που παίρνει το παιδί και τρέχει λέει: “Δώστο μου να το πάω στα επείγοντα”

6. Δεν βρήκαμε πουθενά κάποιο βίντεο η φωτογραφία με αυτά τα δύο παιδιά.

Από την παραπάνω ανάλυση συμπεραίνουμε ότι ο ισχυρισμός που αναφέρει ότι χτυπούν τα παιδιά και τα βάζουν στον καπνό για να τα δείξουν μετά στις κάμερες, είναι παντελώς αστήριχτος και καταρρίπτεται.