Κάθε επαναπατρισμένη αρχαιότητα έχει πίσω της μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία. Οι προθήκες των ελληνικών μουσείων είναι γεμάτες από τέτοια εκθέματα, αγγεία, αγάλματα, επιγραφές, που κάποια στιγμή ξεριζώθηκαν από τη μητέρα Ελλάδα και ταξίδεψαν μακριά, για να επιστρέψουν πολλά χρόνια μετά χάρη στις συγκινητικές προσπάθειες των αρχαιολόγων και των ανθρώπων του υπουργείου Πολιτισμού.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» ο Κοσμάς Βίδος γράφει για μία από αυτές τις… ταλαιπωρημένες αρχαιότητες.

Για τον σκύφο που είχε απονεμηθεί στον μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη για τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Το κειμήλιο επέστρεψε ευτυχώς στην πατρίδα, για να τοποθετηθεί στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Το ταξίδι του γίνεται η αφορμή όχι μόνο για να μάθουμε την ιστορία του, αλλά και για να ξεναγηθούμε στον μαγικό κόσμο της αγγειογραφίας, για τον οποίο τόσο λίγα γνωρίζουμε. Οδηγός μας ο πιστοποιημένος από το Εθνικό Μουσείο και από το υπουργείο Πολιτισμού αγγειογράφος Θωμάς Κοτσιγιάννης.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»