Έντονη διπλωματική δραστηριότητα αναπτύσσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο διεθνοποίησης του προσφυγικού, που αναδεικνύεται ως το σημαντικότερο θέμα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Επαφές Μητσοτάκη με Ευρωπαίους αξιωματούχους

Μετά τις αποφάσεις για ενίσχυση των δυνάμεων στον Έβρο και το Αιγαίο, που έλαβε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα δεύτερο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν.

Συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Δένδιας : Έκτακτη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ για το Προσφυγικό

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ. Ο κ. Δένδιας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και ζήτησε έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Νωρίτερα είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το ίδιο θέμα με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και χθες το βράδυ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Είχε, επίσης, χθες συνάντηση και με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, στον οποίο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το θέμα».

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα, με πολιορκητικό κριό την  αγωνία χιλιάδων ανθρώπων που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, επιχειρεί να εκβιάσει τη Δύση προκειμένου να τον στηρίξει στο μέτωπο της Συρίας, όπου αυτή την στιγμή δέχεται ισχυρά πλήγματα και μετρά νεκρούς ειδικά με την ενεργότατη συμμετοχή Ρωσικών δυνάμεων στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνομιλία που είχε το βράδυ της Παρασκευής, με τον τούρκο ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας φέρεται να ζήτησε από τον κ. Τσαβούσογλου, να ανακαλέσει την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορα της για τους πρόσφυγες , η οποία έφερε στα ελληνουτουρκικά σύνορα στον Έβρο «καραβάνια» προσφύγων.

Στο αίτημα του Νίκου Δένδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να απάντησε ότι δεν μπορεί η Τουρκία να ελέγξει τους πρόσφυγες, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

Στήριξη ΕΕ στην Ελλάδα

Τη στήριξη του στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στα γεγονότα που εκτυλίσσονται στα σύνορα του Έβρου, όπου χιλιάδες πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση : «Τις τελευταίες ημέρες ο Πρόεδρος Μισέλ βρίσκεται  σε στενή επαφή με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον Πρωθυπουργό Μπορίσοφ για να ακολουθήσει την κατάσταση μετανάστευσης.

Η ΕΕ δεσμεύεται ενεργά να υποστηρίξει τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και να στηρίξει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».