Με όπλο ανθρώπινες ψυχές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και εκβιάζει τη Δύση προκειμένου να τον στηρίξει στο μέτωπο της Συρίας, «ανοίγοντας» σε πρόσφυγες και μετανάστες τις πύλες που οδηγούν στην Ευρώπη.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, μαζικά φτάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο μετανάσστες  από την Τουρκία, ενώ βάρκες με Αφγανούς, Ιρανούς και Ιρακινούς πέρασαν σε Σάμο και Λέσβο.

Μέχρι στιγμής, σε 800 με 1.000 υπολογίζονται οι μετανάστες που βρίσκονται στον Έβρο, στην περιοχή που είναι ο μεθοριακός σταθμός Καστανιών, ενώ καταγράφονται συνεχώς νέες αφίξεις.

Την ίδια ώρα, σε 151 υπολογίζονται μέχρι στιγμής αυτοί που έχουν φτάσει σε Λέσβο και Σάμο από το πρωί της Παρασκευής έως νωρίς το απόγευμα.

Δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία στα σύνορα

Αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση πάντως είναι πως πλήθος μεταναστών  συνωστίζονται σε περιοχές της Τουρκίας προκειμένου να μεταφερθούν στην Αδριανούπολη και στη συνέχεια να περάσουν στην Ελλάδα, με τον Ερντογάν να έχει «φροντίσει» για τη δωρεάν μεταφορά τους.

Στόχος τους, όπως αναφέρουν, είναι να περάσουν στην Ελλάδα κι από εκεί να οδηγηθούν στην Ευρώπη.

Οι εικόνες των εκατοντάδων ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα από τα ελληνικά εδάφη, μεταδίδονται από διεθνή πρακτορεία ενημέρωσης.

Παρόμοιες εικόνες και στη θάλασσα

Την ίδια ώρα, αντίστοιχο σκηνικό παρατηρείται και στα παράλια της Τουρκίας. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί και ετοιμάζονται να περάσουν από τη Σμύρνη, τα Δαρδανέλια και το Αϊβαλί στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σε βίντεο που δημοσίευσε το CNN Turk μια ομάδα ανθρώπων επιβιβάζεται σε φουσκωτές λέμβους με προορισμό ελληνικά νησιά.

Όπως αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα, η σχετική κινητικότητα αυξήθηκε τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. «Κάποιοι παράτυποι μετανάστες βρέθηκαν να περιμένουν σε λιμάνια για να φύγουν» γράφει το CNN Turk.