Στα άκρα έχει οδηγηθεί η σχέση Τουρκίας – Ρωσίας με αφορμή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ της Συρίας και αυτό αποτυπώνεται πλήρως στο «άδειασμα» του ρώσου προέδρου στον τούρκο ομόλογό του. Το Κρεμλίνο διέψευσε την πιθανότητα συνάντησης μεταξύ των δύο ανδρών στις 5 Μαρτίου, για την οποία είχε μιλήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την Τρίτη, ο «σουλτάνος» είχε προαναγγείλει συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 5 Μαρτίου, στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Ιντλίμπ.

Η απάντηση, ωστόσο, του εκπροσώπου του Κρεμλίνου ήταν κατηγορηματική: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια συνάντηση στο πρόγραμμα του προέδρου για τις 5 Μαρτίου. Ο Πούτιν έχει άλλες υποχρεώσεις για τις 5 Μαρτίου» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Νέες τουρκικές απώλειες

Νωρίτερα, η εφημερίδα Daily Sabah, επικαλούμενη τον τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, μετέδωσε ότι δύο ακόμη τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών βομβαρδισμών στην Ιντλίμπ.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι «τα γεγονότα στην επαρχία Ιντλίμπ εξελίσσονται προς όφελος της Τουρκίας παρά τους θανάτους  τούρκων στρατιωτών στην περιοχή».

«Έχουμε τρεις μάρτυρες, ας τους αφήσουμε να αναπαυτούν εν ειρήνη. Αλλά από την άλλη, οι απώλειες του καθεστώτος είναι μεγάλες» πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

Πεδίο μάχης η Σαρακέμπ

Την ίδια ώρα, σύροι αντάρτες υποστηριζόμενοι από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ανακατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σαρακέμπ, κάτι που ωστόσο διέψευσε ρωσική στρατιωτική πηγή, ενώ τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στη συνέχεια πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επιχείρηση για να καταλάβουν και πάλι την πόλη και πως διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις.

Η ανακατάληψη της Σαρακέμπ από τους αντάρτες, εάν επαληθευθεί, θα είναι η πρώτη μεγάλη οπισθοχώρηση του συριακού στρατού στην επίθεση που διεξάγει. Πριν από τρεις εβδομάδες, οι σύροι αντάρτες είχαν χάσει τον έλεγχο αυτής της βορειοδυτικής πόλης, στην οποία διασταυρώνονται δύο κύριοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας, μετά την επίθεση του συριακού στρατού για να θέσει υπό τον έλεγχό του την τελευταία ανταρτοκρατούμενη περιφέρεια της Συρίας έπειτα από εννέα χρόνια πολέμου.

«Η Σαρακέμπ απελευθερώθηκε πλήρως από τις συμμορίες του Άσαντ» δήλωσε ο Νάτζι Μούσταφα, εκπρόσωπος ενός υποστηριζόμενου από την Τουρκία συνασπισμού ανταρτικών οργανώσεων, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.

Ωστόσο ρωσική στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το διέψευσε λέγοντας πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν επιτυχώς επίθεση των ανταρτών στην πόλη.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στη συνέχεια πως οι δυνάμεις του Άσαντ, υποστηριζόμενες από ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα, εξαπέλυσαν επίθεση για να καταλάβουν και πάλι τη Σαρακέμπ. «Διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις» δήλωσε στο Reuters ο τούρκος αξιωματούχος.

ΟΗΕ: Σχεδόν ένα εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι από την Ιντλίμπ

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 948.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στη βορειοδυτική Συρία από τον Δεκέμβριο, εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται, καθώς ο συριακός στρατός προσπαθεί να ανακαταλάβει το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη χώρα, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

«Πάνω από 948.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί από την 1η Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει σχεδόν 180.000 οικογένειες, περισσότερες από 195.000 γυναίκες και περισσότερα από 560.000 παιδιά» επισήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και χώρες προειδοποιούν για τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων στην περιοχή.