Να σβήσουν τις «φωτιές» που άναψαν στα νησιά του Αιγαίου με τη δημιουργία κλειστών Κέντρων για τους πρόσφυγες τρέχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι οι οποίοι μετά τις χθεσινές εικόνες ντροπής σε Μυτιλήνη και Χίο, όπου αστυνομικοί προχώρησαν σε ένα όργιο καταστολής κατά των κατοίκων που αντιδρούν, είδαν την κατάσταση να βαίνει εκτός ελέγχου.

Η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους νησιώτες και στους τοπικούς δημάρχους για τη δημιουργία των κλειστών Κέντρων άλλαξε μετά τα πρωτοφανή επεισόδια στα νησιά, την αστυνομική βία αλλά και την οργή των κατοίκων που ξεχειλίζει.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει χάσει το στοίχημα με το Προσφυγικό από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, υποτιμώντας το ζήτημα αλλά και τις αντιδράσεις των κατοίκων, προχώρησε από χθες, το απόγευμα σε… άτακτη οπισθοχώρηση για να γλιτώσει τα χειρότερα.

Και αυτό, διότι αντί η κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης να καταφέρουν να πάρουν με το μέρος τους νησιώτες επικοινωνώντας τα μέτρα «ανακούφισης» για το Προσφυγικό, τους έχουν στρέψει εναντίον τους.

Τόσο οι κάτοικοι των πέντε νησιών που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού από το 2015 όσο και οι τοπικοί άρχοντες, δεν έχουν πειστεί από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη δημιουργία κλειστών Κέντρων προσφύγων και ότι με αυτά θα αποσυμφορηθούν  τα νησιά.

Δήμαρχοι και νησιώτες εκτιμούν ότι με τα νέα κέντρα το πρόβλημα με το προσφυγικό θα συνεχίζουν να το επωμίζονται τα συγκεκριμένα νησιά, ενώ κρούουν καμπανάκι κινδύνου για τους επόμενους μήνες όπου οι προσφυγικές ροές – λόγω καιρού – αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα.

Υπουργικό στη σκιά των επεισοδίων στο Αιγαίο

Αυτή την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη το υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος χθες, με μία «πυροσβεστική» κίνηση ζήτησε να αποχωρήσει μέρος των δυνάμεων των ΜΑΤ που είχαν φτάσει εκτάκτως στο νησιά σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση και να προσέλθουν όλες οι πλευρές σε διάλογο.

Το Υπουργικό πραγματοποιείται στη σκιά των χθεσινών επεισοδίων στα νησιά, της οργής των νησιωτών αλλά και της αστυνομικής καταστολής που υπήρχε σε Λέσβο και Χίο.

Στη διάρκεια του Υπουργικού θα συζητηθούν μία σειρά ζητημάτων, όπως  νομοσχέδια των υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος αλλά στην κορυφή της «ατζέντας» θα βρεθεί, όπως είναι φυσικό το Προσφυγικό.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης αναζητούν τρόπους  εκτόνωσης της κρίσης και πιθανότατα θα προετοιμάσουν το έδαφος για τη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με δημάρχους των νησιών στο Μαξίμου.

Παλινωδίες και «πυροσβεστικές» κινήσεις

Από χθες έχει φανεί ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο με το Προσφυγικό καθώς αδυνατεί να πείσει τους νησιώτες ότι είναι προς όφελός τους τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και επιχειρήσει να εφαρμόσει με το «έτσι θέλω».

Η οργή των νησιωτών που είχε υποτιμηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, προσγείωσε απότομα την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να δείχνει ότι θέλει «να βάλει νερό στο κρασί της» και να επανέλθει στο διάλογο με τους δημάρχους.

Μέσα σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης μίλησε το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», υπεραμύνθηκε της απόφασης για τη δημιουργία κλειστών Δομών ενώ άφησε αιχμές για τις συμπεριφορές ορισμένων στα νησιά τονίζοντας πως «έχουν ξεσηκώσει τον κόσμο με ψευδή στοιχεία με αποτέλεσμα να βλέπουμε να ενώνονται τα άκρα».

Αναφορικά με τις κλειστές Δομές υπογράμμισε ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην αποσυμφόρηση των νησιών.

«Αυτή τη στιγμή η μέγιστη παραμονή στα νησιά είναι 14 μήνες και στόχος μας μετά τη δημιουργία των νέων κλειστών Δομών, είναι η παραμονή να μην ξεπερνά τους 6 μήνες» σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

Όλα τα βλέμματα στη συνάντηση Μητσοτάκη – δημάρχων

Προφανώς και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου είναι κομβικής σημασίας για την εξέλιξη των κλειστών Κέντρων στα νησιά. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει και πάλι εναλλακτικές προτάσεις από τους δημάρχους για τις κλειστές Δομές ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μία κίνηση «καλής θέλησης» ανακοινώνοντας κάποια θετικά μέτρα για τους νησιώτες όσο αφορά στο ζήτημα του Προσφυγικού.

Μετά πάντως και τις χυδαιότητες  του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη προς τον πρωθυπουργό, παραμένει αβέβαιο εάν θα προσέλθει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό (σ.σ είχε προσκληθεί αρχικά) καθώς στην κυβέρνηση εμφανίζονται οργισμένοι.

Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, κυβερνητικές «πηγές» εξέφρασαν την οργή τους για τη συμπεριφορά Μουτζούρη,  σχολιάζοντας  πως «μετά αυτή τη χυδαία συμπεριφορά, δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς».

Μιλώντας το πρωί στο MEGA ο κ. Μουτζούρης επιχείρησε να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ωστόσο δεν ζήτησε συγγνώμη για το χθεσινό περιστατικό.