Τρία είναι πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις τα δύο κρούσματα είναι στη Θεσσαλονίκη και το τρίτο στην Αθήνα. Μάλιστα το υπουργείο Υγείας, αποφάσισε την ακύρωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη τη χώρα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, όπως αντίστοιχα έχει αποφασιστεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Το δεύτερο επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, είναι το παιδί της 38χρονης από τη Θεσσαλονίκη που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το παιδί υποβλήθηκε σε δύο τεστ εκ των οποίων το δεύτερο έδειξε ότι είναι θετικό στον ιό.

Το παιδί διακοσμίσθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης όπως και η μητέρα του.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το παιδί είναι σε καλή κατάσταση όπως και η μητέρα του, με ήπια συμπτώματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα το παιδί δεν πήγε στο σχολείο αλλά συμμετείχε σε σχολική εκδρομή.

Για το σκοπό αυτό ακολουθείται η ιχνηλάτηση των επαφών του με τους συμμαθητές του, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο αλγόριθμο εντοπίζοντας εκείνους τους μαθητές που έχουν εκτεθεί σε υψηλότερο κίνδυνο. Και γι’ αυτούς τους μαθητές ήδη οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ έχουν συστήσει στους γονείς να παρακολουθούν την υγεία των παιδιών για 14 μέρες, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις μετακινήσεις  τους και εάν είναι δυνατόν να παραμείνουν σε περιορισμό κατ’ οίκον.

Υπενθυμίζεται  ότι με κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο πηγαίνει το παιδί παρέμεινε κλειστό, σήμερα Πέμπτη. Το παιδί τις προηγούμενες ημέρες είχε πάει κανονικά στο σχολείο του, στη συνέχεια όμως εμφάνισε ήπια συμπτώματα. Σήμερα γίνεται στο σχολείο απολύμανση.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο υπ. Υγείας το εν λόγω σχολείο θα παραμείνει κλειστό για τις επόμενες 14 μέρες.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αποφασίστηκε η ματαίωση σε όλη τη χώρα όλων των εκδηλώσεων για το καρναβάλι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, σε όσους εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα συστήνεται κατ΄οίκον περιορισμός και επικοινωνία με τα νοσοκομεία αναφοράς.

Δεν πρέπει να δημιουργούμε πανικό κυρίως στα παιδιά, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας καθώς σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα ο νέος κορωνοϊός προκαλεί ήπια συμπτώματα στα παιδιά και μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί καμία βαριά συμπτωματολογία.

Τρίτο κρούσμα στην Αθήνα

Αναφορικά με τον τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στον κορωνοϊό, πρόκειται, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για μια νεαρή γυναίκα που  επίσης πρόσφατα επέστρεψε από την Ιταλία.

Η γυναίκα νοσηλεύεται σε  ειδικό θάλαμο σε νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα χωρίς όμως το υπουργείο Υγείας να δώσει άλλες πληροφορίες επικαλούμενο τα προσωπικά δεδομένα.