Επιστολές προς τους ηγέτες των πέντε ισχυρών χωρών του πλανήτη έστειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνοντάς τους για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο και τη θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το περιεχόμενο

Σύμφωνα με πληροφορίες από άριστα ενημερωμένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το philenews, οι επιστολές του προέδρου της Δημοκρατίας έχουν σταλεί προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιεχόμενο των επιστολών προς τους πέντε ηγέτες, οι χώρες των οποίων αποτελούν την ηγετική ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κινείται στο ίδιο πνεύμα με την επιστολή του Νίκου Αναστασιάδη προς τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι τουρκικές ενέργειες

Στην επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Αναστασιάδης είχε καταγράψει, μεταξύ άλλων, σειρά ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας στην Αμμόχωστο.

Απευθυνόμενος προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης του επισημαίνει ότι τέτοιες ενέργειες «υποσκάπτουν την όποια προσπάθεια για τη δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλλουν στην επανέναρξη των συνομιλιών για μια βιώσιμη λύση».

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, το πιο ανησυχητικό είναι πως οι πιο πάνω πράξεις αποτελούν μέρος ευρύτερου σχεδιασμού από την πλευρά της Αγκυρας για προώθηση του «Σχεδίου Β» για την Κύπρο, «το οποίο οδηγεί σε εγκατάλειψη όλων των προσπαθειών για λύση και επιβάλλοντάς μας τα σχέδια για μόνιμη διαίρεση της νήσου».

Σεντώνας: Να ανασταλούν τα κονδύλια της ΕΕ

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας είπε ότι «στο ίδιο πλαίσιο απέστειλε επιστολές προς του ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, και στους επικεφαλής των τριών θεσμών της ΕΕ, δηλαδή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με τα κονδύλια της ΕΕ προς τους Τουρκοκύπριους, ο κ. Σεντώνας είπε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αντίθετος ως προς την παραχώρηση των κονδυλίων αυτών, θα μπορούσε μάλιστα να συζητήσει και σχετική αύξησή τους, νοουμένου ότι τα κονδύλια αυτά υπηρετούν την επανένωση της χώρας μέσω της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

»Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι σε ενδεχόμενες ενέργειες είτε της Τουρκίας είτε των Τουρκοκυπρίων να προχωρήσουν σε άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και σε εποικισμό, τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να ανασταλούν άμεσα».